Kroes heeft in oktober 2008 het startsein gegeven voor grootschalige onderzoeken bij enkele bedrijven verspreidt over enkele lidstaten. De fabrikanten zouden onderling prijsafspraken maken en zo een kartel vormen. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend.

Deze bedrijven, waaronder het Nederlandse NXP Semiconducters, produceren chips voor pasjes en kaarten zoals bankpassen en gsm-kaarten. NXP was niet bereikbaar voor commentaar, maar liet vanochtend aan persbureau Reuters weten volledige medewerking te zullen verlenen aan het Brusselse onderzoek. Ook bedrijven zoals Infineon en STMicroelectronics zijn onderdeel van het onderzoek van de Europese Commissie.

Wanneer het onderzoek is afgerond is vooralsnog onduidelijk. De duur hangt af van een aantal factoren zoals de complexiteit van de zaak en de mogelijkheid voor verdachte bedrijven om documenten te overleggen en zich te verdedigen.

Joint ventures

De chipmarkt was afgelopen zomer vol in beweging. Een ambitieuze fusiepoging tussen NXP en STMicroelectronics nam een onverwachte wending. Eerst nam NXP 20 procent van de joint venture voor zijn rekening en STMicro 80 procent. STMicro ging naast NXP ook onverwachts een joint venture aan met Ericsson. Daarna gaf STMicro aan ook de resterende 20 procent van de eerste combinatie over te willen nemen van NXP om dit in de joint venture met Ericsson te stoppen.