Eurocommissaris Neelie Kroes heeft 'ernstige twijfels' over het besluit van telecomwaakhond OPTA om niet op te treden tegen de machtspositie van KPN op de zakelijke breedbandmarkt over glasvezel.

Genoeg concurrentie

OPTA besloot onlangs om deze markt niet te reguleren, aangezien er voldoende concurrentie is. Zo zijn onder meer Tele2, Ziggo, BT en Eurofiber op deze markt actief. Bovendien zou het marktaandeel van KPN dalende zijn, constateert OPTA.

De toezichthouder benadrukt dat KPN wel degelijk concurrenten toelaat op zijn infrastructuur, alleen zijn de voorwaarden niet gereguleerd. Maar vooral Eurofiber klaagt al jaren dat KPN te dominant is. En OPTA concludeerde zelf vorig jaar dat Ziggo (en UPC) in de grootzakelijke markt geen poot aan de grond krijgt.

Bewijs OPTA onvoldoende

Kortom, Brussel is niet overtuigd dat er gezonde, effectieve concurrentie is op deze markt, zoals OPTA zegt. “OPTA heeft onvoldoende aangetoond dat KPN's grote en stabiele marktaandeel, alsmede andere indicatoren, KPN er niet van zouden weerhouden zijn sterke marktpositie te gebruiken om onafhankelijk van zijn concurrenten, klanten en eindgebruikers te handelen."

Nu de onderbouwing tekort schiet, schorst de Europese Commissie (EC) het OPTA-besluit voorlopig. “De Commissie betwijfelt sterk of het besluit van OPTA om de toegang tot het "fibre-to-the-office"-netwerk (FttO) van KPN en tot wholesale-breedband van hoge kwaliteit niet te reguleren verenigbaar is met de EU-telecommunicatieregelgeving", aldus de EC in een verklaring.

De Europese club van telecomtoezichthouders, BEREC, gaat nu kijken of de analyse van OPTA deugt. Volgens de EC heeft deze markt, al dan niet gereguleerd, internationale implicaties door invloed op de handel tussen lidstaten.