Kroes is een consultatie begonnen om te peilen hoe groot de behoefte is aan Europabrede bedrijfsnummers en wat de beste oplossong is. De Eurocommissaris van ICT ziet zelf grote voordelen voor het bedrijfsleven en consumenten.

Internationaal opererende bedrijven hoeven niet meer gebruik te maken van lokale nummers. En voor consumenten en klanten is een bedrijf dan in heel Europa bereikbaar op één nummer met één duidelijk tarief.

Twee opties

Er zijn twee alternatieven. Het ene is een volledig nieuw systeem van bijvoorbeeld 115-nummers. Dat maakt nummers kort, maar elk bedrijf moet een nieuw nummer krijgen. Het alternatief is een Europese prefix, +3883, waarna het bestaande lokale telefoonnummer kan worden gedraaid. Dit is mogelijk onder bestaande European Telephone Numbering Space (ETNS). Het nadeel hiervan is dat bedrijfsnummers langer worden, 13 a 14 cijfers.

Daar komt bij dat de EU dan snel de +3883 prefix moet verlengen. Die code is vastgelegd bij de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) maar verloopt op 31 december.