Kroes, die binnenkort van Mededinging overstapt naar een nieuwe functie als eurocommissaris voor Digitale Agenda, maakte deze ambities bekend in een antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariërs, meldt het ANP. De vragen werden gesteld als voorbereiding op een hoorzitting om haar geschiktheid te toetsen.

Om heel Europa in 2013 op breedband te hebben moet er nog veel gebeuren. Volgens Eurostat heeft in 2009 56 procent van de Europese huishoudens een breedbandverbinding. In 2008 lag dit op 49 procent. En er zitten er grote verschillen tussen Europese lidstaten. In Bulgarije heeft 26 procent van de huishoudens een breedbandverbinding, in Zweden ligt dat aantal op 80 procent. Ook in Nederland ligt de breedbandpenetratie op 80 procent, naar verwachting groeit die door naar 88 procent in 2013.

Verder dan het telecompakket

De nationale ministers die over telecomzaken gaan hebben de aankomende Europese Commissie gevraagd om een strategisch voorstel te doen waarmee de lidstaten geholpen worden de plannen te financieren en tegelijkertijd de diversiteit van aanbieders te garanderen. De Commissie moet ook een manier vinden om de verschillen tussen de uitrol van breedband in verschillende landen op te lossen, meldt de site Europolitics. Ook de obstakels in de interne markt moeten worden overwonnen.

Volgens Europolitics gaan de Europese ministers hiermee verder dan het telecompakket, die recent werd aangenomen. Die kwam er in afgezwakte vorm en met minder ambities dan beoogd. Vooral op de uitrol van glasvezel werd beknibbeld. De kosten werden geraamd op 300 miljard euro maar volgens een rapport van de huidige ict-commissaris Viviane Reding besteden de huidige grote telecomoperators slechts drie procent van hun totale investeringen aan glasvezel. Nieuwe spelers kunnen vaak helemaal niet investeren in die markt.

Openheid

Naast de breedbandambities wil de raad ook de openheid en het gedecentraliseerde karakter van het internet waarborgen, privédata beschermen en onderzoek en nieuwe ontwikkelingen stimuleren.