Dat heeft de antitrustdivisie van de Europese Commissie deze week aan Oracle laten weten. Antitrustcommissaris Kroes had een bijeenkomst met topvrouw Safra Catz van de softwaregigant. Oracle heeft geen hard bewijs kunnen produceren om de zorgen van de EC weg te nemen dat de overname van Sun Microsystems de concurrentieverhoudingen schaadt.

Geen goedkeuring

Kroes lijkt dus niet van zins haar zegen te geven aan de overname zoals die nu staat. "Dit is slecht nieuws voor Oracle", reageert directeur Eben Moglen van het Software Freedom Law Center tegenover Internetnews.com. De deadline voor de huidige keuring door de EC loopt op 19 januari af. De EC heeft al laten weten de zaak niet af te willen raffelen.

Die koop ter waarde van 7,4 miljard dollar (inclusief schulden van Sun) wacht al geruime tijd op goedkeuring van de autoriteiten. Oracle wil een snelle afronding; het over te nemen bedrijf verliest namelijk 100 miljoen dollar per maand en voert nu extra ontslagen door. Concurrenten als HP en IBM zijn bovenop de onzekerheid gedoken en lokken Sun-klanten weg.

Database-consolidatie

De EC is vooral bezorgd over open source-database MySQL. Oracle is al de leverancier van de meest gebruikte closed source-database. Het krijgt met de koop van Sun de meest gebruikte open source-database in handen. De EC meent dat het Amerikaanse bedrijf daarmee een te grote grip krijgt op de databasemarkt.

Dit ondanks de mogelijkheid van open source om 'af te takken' (forken) in gelijke varianten. Die missen dan echter de contractuele support die bedrijven vaak willen, of worden ondersteund door relatief kleine leveranciers wat grote bedrijven ook zorgen baart. Er wordt dan ook geroepen om een afstoot van MySQL door Oracle. Mogelijk dat Kroes dat als voorwaarde wil stellen voor Europese goedkeuring van de overname.