Tot nog toe bestaat het meest gebuikte besturingssysteem en kantoorsoftware van de Europese Commissie (EC) uit Microsoft-producten. "Momenteel werken we in een Microsoft-omgeving", bekent Christos Ellinides, verantwoordelijk voor de software-aankoop van de EC, aan Reuters.

Brussel eist Excel

Vorige week herinnerde Eurocommissaris Kroes de EC nog aan de belofte van vorig jaar om open standaardsoftware te kopen. Door het gebruik van open standaarden zouden de Europese instellingen het goede voorbeeld moeten geven. Volgens Ellinides zou onderzoek echter uitwijzen dat de kosten voor een dergelijk beleid zwaarder wegen dan de voordelen.

Wel zou de EC al bestanden in open formaten kunnen sturen en ontvangen, aldus Ellinides. Carlo Piana, advocaat voor open source-organisaties te Milaan, trekt dit in twijfel. Volgens hem zou de Commissie haar eigen beleid beter moeten naleven. "Mijn klanten klagen dat de EC het gebruik van Excel-spreadsheets voorschrijft bij de financiering van bepaalde projecten", aldus Piana.

Contract

München is al overgestapt van Microsoft-producten op open standaardensoftware en zegt daar tevreden over te zijn. Nog deze week zal Ellinides daarom praten met afgevaardigden van deze Duitse stad.

Afgelopen jaar heeft de EC echter met Microsoft afgesproken jaarlijks voor zo'n 4,5 miljoen euro de 30.000 computergebruikers binnen de organisatie van software te voorzien. Dit contract loopt tot 2011, meldt een woordvoerder van de Commissie. Om hier onderuit te komen, zou overleg met het Europees Parlement, de Europese Investeringsbank, Rekenkamer en het Hof nodig zijn, meent Ellinides.