Vorig jaar werd Pieper met veel ceremonieel vertoon door president-directeur Cor Boonstra binnengehaald. Boonstra wist Pieper te strikken op een receptie ter gelegenheid van de opening van de nieuwe villa van Bill Gates, topman van Microsoft.

Pieper was voorbestemd Boonstra op te volgen. Later dit jaar al zou de huidige president-directeur mogelijk zijn post verlaten en de fakkel overdragen. Het ziet er nu naar uit dat Boonstra wat langer blijft zitten.

De kroonprins verlaat Philips 'in goed overleg' zo meldt Philips-woordvoerder Jaap van der Ploeg in een verklaring. Pieper was bij Philips de tweede man, na Boonstra. Daarvoor was de 42-jarige zakenman onderbaas van Compaq. Pieper bekleedde eveneens belangrijke functies bij UB Networks en Tandem, wat hij verkocht aan Compaq.

Van een ruzie binnen de top van Philips is volgens de woordvoerder geen sprake. Het vertrek van Pieper is het gevolg van een langer proces. Kenners menen dat Pieper niet kon aarden binnen Philips omdat het bedrijf te stug en bureaucratisch zou zijn. Pieper was immers gewend aan de snelle zakenwereld in Silicon Valley.

De lege plek in de raad van bestuur van Philips wordt voorlopig niet gevuld, Piepers taken worden waargenomen door andere leden van het managementteam.

Pieper legt zich de komende tijd toe op zijn werk voor het Twinning Network, waar hij voorzitter van is. Het Twinning Network help startende ondernemingen in de ICT-sector, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. Twinning is ondermeer betrokken bij BitMagic, het internet-entertainmentbedrijf van Michiel Franckers, een van de oprichters van Planet Internet.

Er wordt al druk gespeculeerd over een terugkeer van Pieper bij zijn oude werkgever Compaq. Daar is immers een vacature na het opstappen van topman Eckhard Pfeiffer in april. (Zie nieuws van 19 april) Na het vertrek van Pieper bij Compaq gonsden de geruchten dat hij niet kon leven met de positie van onderbaas. Inmiddels is de topfunctie bij Compaq dus beschikbaar. Ook andere bedrijven zouden interesse hebben in Pieper, Oracle en Computer Associates worden genoemd. Pieper is sinds kort commissaris bij Computer Associates.

Bij Philips lijken ondertussen steeds meer mensen op zoek naar de uitgang. Eind vorig jaar vertrok Doug Dunn, nu topman bij ASM Litography. Eerder vertrokken twee bestuurders en ging Dudley Eustace, financieel directeur, met pensioen. In 1998 betaalde Philips bijna 17 miljoen gulden aan afkoopsommen aan vertrekkende werknemers.