In het nieuwe tijdperk van de deeleconomie zorgen online P2P-platformen ervoor dat consumenten en organisaties direct producten en diensten kunnen uitwisselen. De traditionele aanbieders worden daardoor vaak buitenspel gezet. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van privéappartementen en kamers via AirBnB, waardoor hotelketens buiten spel worden gezet. Of aan het aanbod van privéchauffeurs en auto's via Überpop, waardoor minder behoefte aan taxidiensten ontstaat. Op soortgelijke wijze faciliteren platformen tegenwoordig ook het tussen consumenten of bedrijven onderling lenen van geldbedragen, het zogenaamde P2P lenen.

Lacune

Voor consumenten gaat het hier meestal om relatief kleine bedragen, waarvoor speciale privé-platformen bestaan. Maar een P2P-hypotheek is voorlopig nog niet aan de orde. Vooral in Amerika en Engeland starten wel steeds meer P2P-leenplatformen gericht op ondernemers. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis vangen met name kleine ondernemers steeds vaker bot bij de gewone banken. Dat is vervelend voor de ondernemers zelf, maar zeker ook voor de economie.

Economische groei wordt immers voor een belangrijk deel voortgebracht door innovatieve MKB-ondernemers. En laat juist het MKB in Nederland de grootste moeite hebben om krediet te krijgen bij de banken. Ruim 39 procent van de kredietaanvragen van het MKB wordt direct afgewezen, zo blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de Europese Commissie . Ook de Nederlandse binnenvaartschippers hebben moeite om geld te lenen, en dat wordt nu op een P2P-manier zelf opgelost.

Grote behoefte

De snelle groei van deze relatief nieuwe financiële dienstverlening laat zien dat er een grote behoefte is aan een alternatieve vorm van kredietverstrekking. Een voorbeeld van hoe het zou kunnen gaan zien we in Groot-Brittannië, waar P2P-lenen al veel verder is. Daar gaat de P2P-bedrijfsfinanciering dit jaar naar verwachting zelfs over de 1 miljard pond. Dat is een groei van honderd procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Een van de grootste platformen die actief is op dit gebied is MarketInvoice, dat in 2013 goed was voor ruim 200 miljoen pond in investeringen.

Opvallend genoeg werd een deel van dit bedrag ingelegd door British Business Bank. Dit project wordt gesubsidieerd door de Britse overheid om te zorgen dat MKB-bedrijven makkelijker aan hun geld kunnen komen. Uit onderzoek door het Britse Ministerie van Economische Zaken blijkt dat de helft van alle kredietaanvragen door Britse MKB-bedrijven wordt afgewezen.

Doorverwijzen

Ook 'gewone' banken in het VK zien inmiddels de meerwaarde van deze P2P-platformen. Eind februari maakte de Royal Bank of Scotland (RBS) bekend dat zij ondernemers die bij haar niet in aanmerking komen voor een krediet zal gaan doorverwijzen naar een tweetal P2P-platformen. Dat is opmerkelijk omdat RBS in de UK de grootste kredietverstrekker aan de MKB-sector is. De bank verwacht dat het duizenden ondernemers zal gaan doorsturen naar Funding Circle en Assetz Capital in het kader van een pilot project dat deze week is begonnen in Schotland en zuid-west Engeland.

"Nog niet zo lang geleden zou een samenwerking tussen een reguliere bank en alternatieve kredietpartijen volledig ondenkbaar zijn geweest", stelt de managing director van Assetz Capital. "Deze ontwikkeling toont echter duidelijk aan dat banken het grote belang voor onze economie zien van een goed gefinancierde MKB-sector."

Partnership

De Britse overheid werkt nu zelfs aan een verplichting voor Britse banken om afgewezen aanvragers naar alternatieve geldschieters te verwijzen. En dat werkt partnerships in de hand. Zo maakte het op kleine ondernemingen gerichte P2P-platform Lending Circle in juni vorig jaar een partnership bekend met de Santander bank. Santander verwijst alle voor krediet afgewezen firma's sindsdien exclusief door naar het P2P-platform, dat op haar beurt overige diensten van de bank promoot.

In Nederland zit het MKB nog veel meer om geld verlegen dan in het VK, en ook het voorbeeld van de binnenschippers laat zien dat hetzelfde in Nederland speelt. Het wordt dus interessant om te zien hoe dit zich hier gaat ontwikkelen.