Dit stellen de hoogleraren Informatica en Kunstmatige Intelligentie Jaap van den Herik en Eric Postma, beiden verbonden aan de Universiteit Maastricht. Zij deden onderzoek naar de penseelstreek van Vincent van Gogh.

De hoogleraren schetsen in het online onderzoeksmagazine e-Research van de Universiteit Maastricht de mogelijkheden waartoe de pc in staat is bij het analyseren van kunst. Als voorbeeld wordt het oeuvre van Van Gogh genoemd.

De pc scant de schilderijen en slaat vervolgens alle pixels van een schildering op. Daarna analyseert hij nauwgezet kleine delen van het schilderij. "De computer bekijkt de schildering in zekere zin op dezelfde manier als onze hersenen", zo schrijven de hoogleraren.

Essentieel voor de herkenning is volgens hen de textuur, de lokale structuur van een schilderij. "In feite is de computer op zoek naar de persoonlijke vingerafdruk van Van Gogh, zoals die tot uiting komt in zijn penseelstreek." Een concrete voorspelling wanneer dit scenario werkelijkheid wordt, geven zij echter niet.