De nieuwe versie 3 van het Symbian OS is uitgesteld tot de tweede helft van 2010. Eerder stond de release gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar. Nokia-ceo Olli Pekka Kallasvuo noemt het uitstel "pijnlijk", maar wil pas een release als de kwaliteit van dat besturingssysteem voor mobiele telefoons hoog genoeg is.

Op achterstand

Met de nieuwe Symbian-versie hoopt Nokia weer wat meer grip te krijgen op de smartphone markt. Volgens analist Michael Schroeder van de Finse investeringsbank FIM speelt Nokia echter bijna geen rol meer in de high-end markt. Hij stelt dat een nieuwe generatie telefoons met Symbian 3 "de telefoonfabrikant dichter bij de geavanceerde telefoons van haar concurrentie brengt, maar zeker niet daar voorbij".

Ook op andere manieren probeert Nokia aan te haken bij Apple en RIM. Volgens persbureau Reuters gaat Nokia over zijn gehele portfolio de prijzen flink verlagen. De prijsverlaging zou op smartphonegebied zelfs tot 10 procent gaan.

Aandeel Nokia crasht

Financieel gaat het de Finse mobieltjesreus niet voor de wind. Waar Apple deze week verraste met een recordomzet voor zijn eerste kwartaal van dit fiscale jaar, weet Nokia haar investeerders een stuk minder tevreden te houden. Het bedrijf boekte aanzienlijk minder winst dan verwacht en moest de winstverwachting voor de rest van het jaar naar beneden bijstellen. Dit heeft als als gevolg dat het aandeel Nokia maar liefst 15 procent is gedaald.

De nettowinst van het bedrijf is in de eerste drie maanden van dit jaar weliswaar aanzienlijk gestegen, van 122 miljoen euro vorig jaar tot 349 miljoen dit jaar. Dat bedrag is echter een stuk lager dan de 388 miljoen euro die analisten hadden verwacht hadden. Gevolg: een flinke koersdaling.

Al eerder problemen

Het is niet voor het eerst dat Nokia zijn winstverwachtingen moet bijstellen. In november 2008 gaf het bedrijf al aan dat de winst in het vierde kwartaal aanzienlijk lager zou zijn dan verwacht.

Ook zei het bedrijf toen weinig vertrouwen te hebben in de resultaten van 2009. Dit vanwege de economische crisis die in de ogen van Nokia zou zorgen - en ook daadwerkelijk bleek te zorgen - voor een afname van consumentenuitgaven. Daarnaast verloor Nokia in 2009 aanzienlijk marktaandeel in het segment smartphones, ondanks het feit dat de Finse telefoonfabrikant nog altijd marktleider blijft.