De muziekindustrie haalde afgelopen jaar 4,2 miljard dollar uit de verkoop van digitale muziek. Dat is een groei van 12 procent ten opzichte van 2008. Maar online en mobiele inkomsten zijn vooral in Amerika belangrijk. Daar vormen ze 40 procent van de muziekomzet, in Europa is dat 15 procent. Dat staat in het donderdag gepubliceerde Digital Music Report 2010 van de IFPI, de internationale brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie.

Betaalde downloads bereiken de massa nog niet. In de VS betaalt maar 18 procent van de internetters om liedjes te downloaden, in Europa is dat slechts 8 procent. De totale muziekmarkt daalde van 2004 tot 2009 met dertig procent. "Massale online piraterij blijft een groot probleem, ondanks de groei van digitale inkomsten", aldus IFPI-voorzitter John Kennedy donderdag.

Streamen en mobiel

Inkomsten uit streams groeien momenteel sneller dan uit downloads, hoewel dit totaal volgens de IFPI nog wel op een lager niveau. Inmiddels zijn er wereldwijd 400 legale muziekdiensten actief op internet, die in totaal toegang bieden tot meer dan 11 miljoen liedjes.

Het aanbieden van onbeperkte toegang tot muziek is volgens IFPI een goed alternatief voor illegaal aanbod. De organisatie noemde tijdens een persconferentie donderdag meermaals Spotify, dat binnenkort ook in Nederland van start gaat. IFPI verwacht ook een snel stijgende omzet uit mobiele streams.

Strengere wet helpt

Opvallend is volgens de IFPI dat in enkele landen de cd-verkoop in 2009 weer steeg. Dat gebeurde onder meer in Zweden, Zuid-Korea, Maleisië en Taiwan. Juist in die landen kwamen er afgelopen jaar strengere wetgeving of juridische acties tegen filesharing.

In Frankrijk zijn recidiverende filesharers al met een gerechtelijke hamerslag van internet te bannen. IFPI hoopt dat meer landen soortgelijke 'three strikes'-wetten invoeren. Filesharers krijgen dan eerst een waarschuwing, als ze er vervolgens niet mee stoppen, leidt dat tot afsluiten van de internetverbinding. "Providers doen zelf niets vrijwillig, ze wachten altijd op actie vanuit de overheid", aldus IFPI-voorzitter John Kennedy.

Maar internet- en telecomaanbieders leveren ook een groeiende inkomstenstroom met hun betaalde muziekdiensten. IFPI noemt isp's als het Deense TDC met zijn TDC Play, het Braziliaanse Terra met zijn Sonora en het Britse Sky met zijn Sky Song. Verder startten telefoonfabrikanten Nokia en Sony Ericsson afgelopen jaar hun downloadabonnementen bij nieuwe toestellen, respectievelijk ComesWithMusic en Playnow Plus, ook in Nederland.

Lokale acts slachtoffer

Internetpiraterij heeft volgens de IFPI een negatief effect op de investeringen in artiesten in kleinere landen. "Het ergst getroffen zijn de markten waarbij legale digitale diensten geen voet aan grond hebben gekregen. " Hierdoor zijn de verkopen van albums van nationale artiesten in landen als Frankrijk, Spanje en Brazilië in vijf jaar tijd meer dan gehalveerd. In Spanje haalde geen enkele nationale act meer de top tien in 2009.

In Nederland doet het nationale muziekproduct het relatief goed in zijn algemeen. "Maar dat is vooral omdat er veel fysieke albums worden verkocht van artiesten als Jan Smit en Nick & Simon", aldus Wouter Rutten van de Nederlandse NVPI. "Minder inkomsten is automatisch minder investeringsruimte. Dat is dus vooral voelbaar op lokaal niveau."

Nederland

Uit Europese onderzoeken bleek eerder dat Nederlands het meeste uit illegale bron downloaden van alle Europeanen. "De markt in Nederland is traag met het aanbieden van nieuwe online muziekdiensten. Zodra deze meer beschikbaar komen, zal het gedrag van consumenten veranderen". aldus Rob Wells, manager digital bij Universal Music, donderdag tijdens de IFPI-persconferentie.

"Waar het gaat om de legale business dient de overheid barrières weg te nemen die de ontwikkeling van een gezonde markt in de weg staan en dialoog tot stand te brengen waar vorderingen te traag gaan", vindt NVPI-directeur Paul Solleveld.

De volgende legale muziekdiensten zijn volgens IFPI in Nederland actief: 7 Digital, Dance Tunes, DownloadMusic.nl, eMusic, iTunes, Jaha, Jamba, Kindermuziek.tv, Legaldownload, Mega-Media, Mp3downloaden, MSN Music Shop, Nokia Comes With Music, Planet Music, Radio 538, PlayMeLoad, Sony Ericsson Playnow Plus, Surf2music, Toost, YouMakeMusic, Zazell, Zoekmuziek, YouTube.