Dat blijkt uit een onderzoek van KPN. Acht procent van de ondervraagden in het KPN-onderzoek is het eens met de stelling 'een dag zonder internet, is een dag niet geleefd'. Negen op de tien Nederlanders noemt internet 'belangrijk'. KPN maakte de resultaten maandag bekend.

De meeste Nederlandse internetters zijn 1 tot 3 uur per dag online (42 procent). Twee op de tien haalt dagelijks meer dan 5 uur internettijd. Twee dagen zonder internet levert bij 58 procent van de ondervraagden 'paniek' op, stelt KPN. Een derde mist op een internetloze dag 'toch iets'.

Altijd aan

Vier op de tien heeft internet continu aanstaan als ze thuis zijn en 21 procent laat de computer ook draaien als ze buiten de deur zijn. Zeventig procent van de internetters vindt zijn huidige snelheid thuis goed genoeg.

Bijna een derde van de Nederlandse internetters omschrijft zichzelf als een 'sociale online netwerker', een internettype dat vooral bezig is met mailen, chatten en bezoeken van sites als Hyves. Bijna een tiende noemt zich een 'zakelijk online netwerker'. Een derde vindt zich een 'online nieuwsjunk' en vijf procent typeert zich als 'online gameverslaafde'. Verder blijkt dat vrouwen vaker gamen dan mannen (44 tegen 27 procent).