Momenteel heeft een kwart van de Nederlandse huishoudens fiber-to-the-home (FTTH), zo’n 1,9 miljoen glasvezels tot in de meterkast. Het percentage dat er daadwerkelijk gebruik van maakt, groeit echter nauwelijks: circa 33 procent. Dat betekent dat er nu zo’n 600.000 glasvezelabonnees zijn, meldt telecommarktonderzoeker Stratix.

Tussen de provincies zijn er grote verschillen in glasvezelpenetratie, met Flevoland als absolute koploper:

Grote verschillen tussen de provincie, ook in 2014. (Bron: Stratix)

De cijfers van Stratix liggen iets hoger dan die van toezichthouder ACM. Dat kan kloppen, want ACM neemt vooral de grote partijen mee, legt Stratix-analist René Wevers uit. Hij vindt het percentage van 33 procent actieve aansluitingen in internationaal verband meevallen. Maar feit blijft dat kabelaars in gebieden waar FTTH wordt uitgerold agressief werven. Bovendien krijgt het kabelnetwerk ook regelmatig een snelheids-upgrade.

Stabiele groei

Stratix verwacht dat de groei van het aantal glasvezelaansluitingen (homes passed) de komende jaren stabiliseert op het huidige uitroltempo van ongeveer 500.000 aansluitingen per jaar. Met dit tempo zal het aantal aansluitingen dit jaar nog doorgroeien tot boven de 2 miljoen en de komende jaren verder toenemen tot circa 3 miljoen aan het eind van 2015.