's Werelds grootste chipmaker sloot het vierde kwartaal af met een winst die met 1,5 miljard dollar (39 procent) lager was dan een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde in een jaar tijd met 5 procent tot 9,7 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op slechts 9,4 miljard dollar omzet.

Intel merkt de gevolgen van de prijzenoorlog waarin het verzeild is geraakt met AMD. Vorige week gaf AMD om deze reden nog een omzet- en winstwaarschuwing af. Overigens zou Intel weer wat marktaandeel van AMD terug hebben gewonnen met de introductie van de Core 2 Duo-chip en de quadcore Xeon-chips.

Verder staat de winst bij Intel onder druk door een reorganisatie die in het voorjaar van 2006 is aangekondigd en waarbij 10.500 werknemers het bedrijf moesten verlaten.

Verkopen

Volgens Intel deden de chipverkopen het wel goed in het afgelopen kwartaal. Wat wel tegenviel was de vraag naar chipsets en moederborden. De totale resultaten van Intel vallen tegen omdat de kosten nog altijd hoog zijn en het bedrijf er niet in slaagt om met producten vooruit te lopen op de vraag.

De winst over het hele jaar zal waarschijnlijk uitkomen op 5 miljard dollar. Dat zou betekenen dat de winst in een jaar tijd met 42 procent is gedaald, aldus Intel.

"Intel heeft een uitdagend jaar overleefd in 2006", sprak directeur Paul Otellini dinsdag. "Zelfs onze trots, de sterke verkopen van de nieuwe Core 2 Duo-processor, viel in het niet door een grotere trend waarbij de desktop-pc plaats maakt voor een notebook."

Otellini belooft beterschap voor 2007. Dat wordt in ieder geval al bereikt door de reorganisatie die in april werd aangekondigd. Het bedrijf is in 2006 teruggegaan van 102.500 werknemers naar 94.100 werknemers. Als de reorganisatie is voltooid, zal er meer winst overblijven om nieuwe technologie├źn te lanceren, aldus Otellini.

Voor Intel zal in 2007 de overgang van 90-nanometer-chips naar 65-nanometer-chips het belangrijkste worden. Daarnaast wordt er veel verwacht van de quadcore processors en de introductie van het 'Santa Rosa'-notebookplatform. Santa Rosa is een update van de Centrino-productenlijn.