Toen bedroeg de winst nog 2 miljard dollar. Tegenvallende pc-verkopen en een toenemende concurrentie, hoofdzakelijk van aartsrivaal AMD, zijn de oorzaak van de tegenvallende resultaten.

Intel verkocht minder chips en moederborden. Tevens is de gemiddelde prijs van chips omlaag gegaan, wat drukt op de resultaten. De verkoop van flashgeheugen zit wel in de lift, maar die groei was onvoldoende om de slechte cijfers te compenseren.

De chipmaker zit midden in een reorganisatie waarbij onder andere duizend managementfuncties worden weggesneden. Daarnaast heeft het bedrijf het Xscale smartphone-bedrijfsonderdeel van de hand gedaan voor 600 miljoen dollar.

Conroe

Voorlopig lijkt het bedrijf in zwaar weer te blijven. Voor het derde kwartaal verwacht Intel een omzet tussen de 8,3 en 8,9 miljard dollar. Analisten rekenden op 9,1 miljard dollar.

De top van Intel heeft desondanks positieve verwachtingen van de tweede helft van 2006, dankzij het herstructureren van zijn processorlijn. In juni kwam de nieuwe processor voor consumenten op de markt: Woodcrest. Woensdag introduceerde het tevens de nieuwe chip voor high-end servers, de Montecito. Het bedrijf wil 27 juli een nieuwe desktop-chip op de markt brengen met de codenaam Conroe. Snel daarna zal er een nieuwe laptopprocessor verkrijgbaar zijn: Merom.

Quadcore

Intel gaat verder haast maken met de quadcore-processors. Aanvankelijk stonden deze gepland voor de eerste helft van 2007, maar de chipmaker wil ze in de tweede helft van 2006 al in de schappen hebben liggen.

Analisten zien de introductie van zoveel nieuwe processors eerder als nadeel dan als voordeel. Gevolg van de nieuwe lijn is dat de prijzen van de oude processors naar beneden moeten, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de resultaten van de chipmaker.