Qtrax is een gratis downloadservice voor muziek. De bedoeling is dat er genoeg verdiend wordt met de advertenties die bij de nummers getoond worden. De service claimt dertig miljoen nummers in catalogus te hebben. Ter vergelijking, iTunes heeft zes miljoen muziekbestanden.

De dienst veroorzaakte opschudding door bij het uitkomen de afspraken met de verschillende labels aan te kondigen. Toch ontkenden drie van de vier grote labels een contract te hebben met Qtrax. Nu zijn wel alle labels verbonden aan de dienst. De deal met Warner volgde op eerder verzilverde afspraken met Universal, EMI en Sony.

Beschamend

"We hadden een beetje een beschamende lancering", zegt Allan Klepfisz tegen AP. "Nu wordt het tijd om echt veel kabaal te maken." De downloadbare nummers worden beveiligd met DRM. Dit moet het kopiëren van de nummers tegen gaan. Daarnaast wordt er ook geteld hoevaak de nummers afgespeeld worden. De artiesten en labels met de meest beluisterde nummers krijgen de hoogste vergoeding uit de advertenties. Draagbare muziekspelers moeten elke maand verbonden worden met de service om de liedjes te kunnen blijven beluisteren.

Qtrax zal werken op de meeste mp3-spelers en telefoons. iPod-gebruikers zullen nog moeten wachten op ondersteuning. De service was tot voor kort in bèta maar op dit moment is het niet meer mogelijk om nummers te downloaden. Volgende maand zal Qtrax zijn deuren opnieuw openen.