Tim Berners-Lee is als uitvinder van het web voorstander van een open web, maar is juist bang dat plug-ins het web versplintert in contentleveranciers die allemaal achter eigengebouwde DRM-muren gaan zitten. Dat betekent dat gebruikers worden uitgerust met browsers met allerlei third-party software, waarvan de ene nog brakker is dan de andere.

Uitstel leidt tot afstel

De Free Software Foundation is juist de tegenovergestelde mening toegedaan. "DRM's duistere geschiedenis - van de Sony-rootkit tot draconische wetgeving - bewijst dat het integreren ervan in webstandaarden alleen maar slecht nieuws is voor webgebruikers", schrijft de stichting in een blogpost over de uitstel.

De FSF hoopt dat uitstel leidt tot afstel van het huidige omstreden plan voor het opnemen van Encrypted Media Extensions (EME) in HTML5. Dat is een DRM-plan uit de koker van onder meer Microsoft, Netflix en Google om content te blokkeren via JavaScript-API's.

Vechten tegen bierkaai

Webstandaardeninstituut W3C denkt, onder meer onder leiding van Berners-Lee, al jaren na over hoe DRM ingebakken kan worden in HTML5. EME is al klaar in een ontwerpspecificatie en reeds geïmplementeerd in Chrome, IE, Edge en Safari. Zelfs groot tegenstander Mozilla moest eraan geloven en zelfs Firefox heeft EME geïmplementeerd (sinds versie 38).

Dat lijkt dus op vechten tegen de bierkaai, maar de FSF toont zich vechtlustig omdat Tim Berners-Lee twijfel lijkt te tonen met het uitstel tot 2017: "Leden van de W3C-adviescommissie hebben nu een reële kans om het plan voor Encrypted Media Extensions af te schieten en kunnen er goed op vertrouwen dat Berners-Lee die beslissing niet zal omdraaien."