Oprichter Mike Patterson begon het opmerkelijke initatief nadat hij op het nieuws hoorde dat een vader zijn gezin had vermoord en vervolgens zelfmoord had gepleegd. Patterson ging op zoek naar de dochter uit het gezin op Myspace en trof meer profielen aan van overleden kinderen.

De 25-jarige man uit San Fransisco besloot hierop een site te bouwen waarmee hij de jeugd wil voorlichten, zo verklaarde hij tegenover Techweb. De site begon in 2005 als een prikbord waarmee overleden Myspace-leden werden opgespoord. In de huidige vorm meldt de site het overlijden van gebruikers van de sociale netwerksite en worden links naar de Myspace-pagina's van de overledenen en naar nieuwsberichten over hun dood getoond.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Florida gebruiken Mydeathspace.com voor onderzoek naar de invloed van sociale netwerken op jongeren. Zo willen de onderzoekers onder andere uitvinden of online herdenkingen en forums waarin de dood een rol speelt, jongeren aanzetten tot zelfmoord of hen juist troost bieden.

"Ik heb gehoord van tieners die online in destructieve gesprekken verzeild raakten waarin ze elkaar uitdaagden tot zelfmoord", verklaart geestelijke gezondheidsonderzoeker Ilene Berson van de universiteit in Florida. Het is niet bekend of de onderzoekster hierbij ook denkt aan de Nederlandse incidenten op een school in Enschede, waar een groep meisjes elkaar na de zelfmoord van een vriendin aanspoorde om haar voorbeeld te volgen.

Na ongelukken en moord is zelfmoord in de Verenigde Staten de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren tussen 15 en 24 jaar.

Op het moment van schrijven meldt Mydeathspace.com 483 doden, waaronder 28 ter dood gebrachte moordenaars en 61 gevallen van zelfmoord. Een opmerkelijke Nederlandse bijdrage aan de online gedenkplaats is 'sterfgeval 477', op de site vermeld als 'Domino mus'. De mus werd op 14 november 2005 in het FEC in Leeuwarden doodgeschoten nadat hij een aantal dominostenen had omgegooid die voor een recordpoging waren opgesteld.