Windows-topman Steven Sinofsky heeft de bijna-definitieve versie aangekondigd op de Windows Developer Days-bijeenkomst die deze week plaatsvindt in Japan. Deze release preview volgt op de developer preview van september en de consumer preview die eind februari is uitgekomen. Zowel die zeer vroege alpha als de doorontwikkelde bèta zijn voor iedereen te downloaden, maar draaien alleen op computers met x86-processors zoals die van Intel en AMD.

'Meest compleet'

De aankomende release preview is volgens SInofsky de meest complete versie van het besturingssysteem. Het bevat alle nieuwe functies en elementen. Mogelijk komt Microsoft met enkele release previews na elkaar. Dit zegt een Japanse Microsoft-woordvoerder tegen de IDG News Service. Die verversing van de bijna-definitieve release kan dienen om eventuele fixes te testen bij een breed publiek.

Microsoft heeft officieel nog altijd niet onthuld wanneer het Windows 8 af heeft en uitbrengt. Analisten verwachten wel dat dit ruim voor het kerstseizoen zal zijn, wat normaliter een goede verkoopperiode is voor zowel nieuwe pc's als consumentenelektronica waaronder tablets. Windows 8 verschijnt ook in een aparte variant voor apparaten met energiezuinige ARM-processors. De verwachting voor de release zo rond oktober is mede gebaseerd op het ontwikkeltraject van Windows 7.