Klanten hebben nu al wel de beschikking over PHP3, maar moeten het nog steeds stellen zonder MySQL. Daar komt nog dit jaar een einde aan, zo belooft directeur Jaap Zuiderveld van ActiveISP. Hiervoor werkt het hostingbedrijf op de achtergrond stilletjes aan nieuw soort platform, gebaseerd op .Net. Via het nieuwe beheersysteem kunnen klanten bepaalde zaken voortaan zelf regelen. "Het nieuwe platform is veel meer gericht op self service", licht Zuiderveld toe. "Hier kunnen klanten bijvoorbeeld een nieuw mailadres aanmaken of extra schijfruimte voor hun website regelen. In de toekomst moeten ook de rekeningen via dit systeem gaan lopen."

Vertraging

Obstakel voor de grote overstap naar het nieuwe systeem zijn de oude accounts van Freehosting en Ladot. Ladot nam Freehosting begin 2001 over, om vervolgens zelf enkele maanden later te worden ingelijfd door ActiveISP. "Het gaat in totaal om zo'n 40.000 accounts die nog moeten worden overgezet naar het nieuwe systeem. Het moeilijkste is om dit zonder storingen te doen. Vandaar dat we er de tijd voor nemen", aldus de directeur. Freehosting werd vooral bekend vanwege zijn gratis hostingabonnementen. Iets waar ActiveISP niets van moet hebben. De nieuwe eigenaar startte dan ook een actie waarbij domeinnaamhouders van een gratis account de keus kregen: betalen of opheffen. "De laatste gratis accounts zijn een jaar terug afgesloten", aldus Zuiderveld. Hierna kon het bedrijf een begin maken met de overgang. "We zijn hier al een jaar mee bezig. In december moet het zijn afgerond, we hopen eind november zelfs klaar te zijn. Technisch ondervinden we geen problemen, maar zoveel klanten overzetten kost gewoon tijd."

White label

De inkomstenstroom van klanten lijkt echter steeds minder belangrijk te worden. ActiveISP biedt andere bedrijven sinds kort de mogelijk om zijn diensten onder een andere naam aan te bieden, het zogenoemde `white label concept'. "Die bedrijven kunnen zodoende onder eigen naam hostingdiensten aanbieden. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar ook in Nederland zien we grote mogelijkheden." "We hebben inmiddels één klant uit het Midden-Oosten. Het staat nog een beetje in de kinderschoenen", aldus de directeur van het van oorsprong Noorse bedrijf. ActiveISP breidt hierdoor ook meteen uit naar het Midden-Oosten, waarmee het bedrijf naar eigen zeggen een van de eerste hosters in het Midden-Oosten is geworden.