De verwerkingskracht van high-end videokaarten zorgde ervoor dat cryptominers ze massaal opkochten. Deze kaarten werden onder andere ingezet om zo snel mogelijk Litecoin, Ethereum en andere cryptomunten te minen. De waarde van deze munten was eind 2017 en begin 2018 zo hoog dat er een videokaarten-tekort ontstond, met een stijgende prijs als gevolg.

De trend lijkt nu te zijn omgeslagen. De prijzen van videokaarten dalen en de voorraden worden groter. Dit heeft te maken met de lage prijzen van de cryptomunten waardoor het minen niet meer zo winstgevend is.

"Wij voorspelden al eerder een daling in [toepassingsspecifieke processoren] aangezien de prijs van cryptovaluta daalde," zegt Robert Dow, onderzoeker van Jon Peddie Research. De kosten om mining rigs te laten draaien is hoog dus als de prijs van de digitale munten daalt, worden de videokaarten gedumpt om niet te veel verlies te leiden.

Gamers de dupe

Er zijn meer dan drie miljoen videokaarten met een totale waarde van 776 dollar verkocht aan cryptominers en de meeste van deze kaarten kwamen van AMD. Eind vorig jaar en begin dit jaar waren veel high-end videokaarten uitverkocht en de prijzen van beschikbare kaarten schoten omhoog, tot grote woede van gamers en tech liefhebbers. NVIDIA heeft op een gegeven moment zelfs aan retailers gevraagd of zij gamers voorrang wilde geven bij de verkoop van videokaarten om deze groep een beetje tegemoet te kunnen komen.

De afgelopen zes maanden is de Bitcoinprijs echter ingestort van ongeveer 19.000 euro naar ongeveer 5500 euro vandaag. Ook Ethereum heeft het zwaar te verduren. De prijs van de cryptomunt kelderde van ruim 1100 euro naar 390 en deze neerwaartse trend is nu ook zichtbaar op de GPU-markt.

In april ging bijvoorbeeld het topmodel OEM 4GB RX 580 6-pack van AMD voor ongeveer 3500 euro over de toonbank en was lange tijd uitverkocht. Vandaag is deze videokaart niet alleen makkelijk verkrijgbaar, maar kan de sixpack nu voor ongeveer 2200 euro worden aangeschaft. Een NVIDIA GeForce GTX 1080 Founders Edition, 8GB GDDR5X PCI Express 3.0 Grafische kaart kostte vorig jaar nog bijna 1000 euro (als je 'm al kon vinden) en kost nu nog maar rond de 600 euro.

Het aantal high-end videokaarten dat voor mining rigs werd aangeschaft daalde met 55 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2017. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze niet alleen makkelijk verkrijgbaar zijn, maar ook nog eens voor een mooie prijs. De prijs van de midrange-kaarten daalt echter niet zo snel is maar met 5,6 procent gedaald, zegt Dow.

Niet de enige reden

Er zijn ook andere factoren die hebben gezorgd voor de lagere prijzen. NVIDIA heeft geen nieuwe familie GPU's geïntroduceerd sinds de series 10 (Pascal) die in 2016 uitkwam; het gebrek aan een nieuwe inventaris, betoogde Dow, betekent dat de NVIDIA-kaarten nu concurreren met nieuwere versies van concurrerende fabrikanten. "Wij denken bovendien dat NVIDIA en AMD een flinke voorraad hebben opgebouwd."

De GPU's van de NVIDIA van de volgende generatie zullen mogelijk niet verschijnen voor het einde van het jaar "totdat de voorraad weer op een veilig niveau is", aldus Taiwanese nieuwssite DigiTimes.

Gamers zijn in elk geval begonnen met een inhaalslag, deze groep heeft het aanschaffen van een nieuwe kaart dankzij de slechte beschikbaarheid en hoge prijzen uitgesteld. Er zijn een aantal geweldige games aangekondigd voor het einde van het jaar en wij vermoeden dat dit ervoor gaat zorgen dat de prijzen snel zullen stabiliseren.

Eind juni meldde DigiTimes dat de verkoop van ASIC-cryptomining systemen sterk te lijden had onder de zwakke vraag. Als gevolg daarvan werd voorspeld dat de GPU-prijzen deze maand met ongeveer 20% zouden dalen.

"Op dit moment heeft de wereldwijde markt voor videokaarten een voorraad van ongeveer enkele miljoenen exemplaren", aldus DigiTimes. "Wij verwachten ook dat cryptominers hun gebruikte videokaarten zullen verkopen waardoor er van leveranciers zal worden verwacht om te concurreren met grote prijsverlagingen".

Ten slotte heeft de Chinese ASIC-bouwer, Bitmain Technology Ltd, een nieuwe chipset ontwikkeld waarmee het minen van Ethereum nog veel makkelijker maakt. De Antminer E3 zal ongeveer 800 dollar kosten. Deze ASIC zal ervoor zorgen dat de vraag naar high-end videokaarten voor het minen van cryptovaluta nog verder af zal nemen.