Het Britse Lagerhuis wil Stephen Bates spreken, directeur van RIM Engeland, het bedrijf achter de BlackBerry. Verschillende parlementsleden van Binnenlandse Zaken geloven namelijk dat de BlackBerry Messenger een grote rol heeft gespeeld bij het in stand houden van de onrust in Engeland. Er is een comité opgericht dat onderzoek doet naar de kwestie.

'Rellen dankzij Messenger'

De parlementsleden willen nauwkeurig toezicht houden op het private netwerk van BlackBerry, omdat relschoppers via de Messenger de rellen hebben georganiseerd. Op die manier zouden plunderingen van winkels en vernielingen van Olympische bouwwerken zijn gepland.

Scotland Yard heeft sommige aanvallen kunnen voorkomen door in te breken in encrypted messengers. Tot midden augustus wist ScotlandYard berichten uit het BlackBerry Messengersysteem te halen, en zette extra agenten in.

Aftappen van berichten

De parlementsleden willen niet alleen mogelijke onruststokers bannen van websites, zoals David Cameron heeft voorgesteld. Het parlement voelt meer voor een omstreden aanpak, namelijk het 'afluisteren' van berichtensystemen.

Eén parlementslid, die anoniem wil blijven, zei: “Het was een suggestie van de politie dat de BlackBerry Messenger werd gebruikt om rellen te organiseren. De vraag is of RIM de verantwoordelijkheid heeft om zijn netwerk te monitoren, of dat de overheid dat zou moeten doen? Dat is een onderwerp waar we over moeten praten, zonder dat dat ons gelijkstelt aan een autoritaire staat."

Een voorstel dat het comité in ieder geval zal doen is om de sociale netwerksites en -diensten te vragen om data vrij te geven, inclusief bericht- en contactgegevens, zoals dat ook gebruikelijk is bij onderzoek naar telefoongesprekken en sms-contact.

Ook Twitter en Facebook

Niet alleen BlackBerry zou gebruikt zijn bij het organiseren van rellen. Ook Twitter en Facebook worden door het Engelse parlement geschuldigd. Het verschil is alleen dat de berichten verstuurd via de BlackBerry Messenger encrypted zijn en dus niet door iedereen gezien kunnen worden. Het verkeer op Facebook en Twitter is in principe open.

Alexander Macgillivray zal namens Twitter het woord doen, Richard Allen is de afgevaardigde namens Facebook. De hoorzitting zal vanmiddag plaatsvinden.