De organisaties wilden bijvoorbeeld dat als winkeliers toestemming vragen als ze besluiten om klanten te filmen en op te nemen in een database. Het telecomadviesorgaan NTIA gebruikt een 'multistakeholdermodel' om een middenweg te polderen tussen commerciële partijen en privacyvoorvechters. Maar zelfs de voorzichtigste pogingen om gezichtsherkenning te regelen, stuitten op zoveel verzet dat er na bijna anderhalf jaar niets is bereikt.

EFF-jurist Jennifer Lynch beschrijft hoe zinloos de onderhandelingen bleken. "De bedrijven die meewerkten aan het NTIA-proces waren het zelfs niet eens met een opt-in-systeem voor het extreemste scenario, waarin bedrijven waar een consument nog niet eens van heeft gehoord gezichtsherkenning gebruiken om mensen in de publieke ruimte te identificeren en te volgen."

Houdoe en bedankt

Organisaties als de EFF, ACLU en zeven anderen wensen de NTIA veel plezier met zijn multistakeholdermodel maar houden het voor gezien. De overige partijen gaan de kritische deelnemers overigens duidelijk niet missen en stellen zonder de burgerrechtenorganisaties consensus te kunnen bereiken over transparantie, gebruikersmeldingen en databeveiliging.