De zogeheten fixed managed fast-ethernetswitch, die eind jaren negentig de markt domineerde, wordt nog altijd goed verkocht. Meer dan de helft (57 procent) van de ethernetswitches die in het vierde kwartaal van 2005 werden verkocht, is van dit type.

De opbrengsten uit fixed managed fast-ethernetswitches stegen zelfs sneller dan het gemiddelde (5 tegenover 3 procent), zo blijkt uit een rapportage van de Dell'Oro Group.

Fixed managed fast-ethernetswitches hebben meerdere poorten, 100 Mbps-interfaces en kunnen op afstand worden aangestuurd. Ze hebben echter geen slots om verschillende modules te huisvesten.

Volgens onderzoekers bij Dell'Oro zorgen de gestegen vraag in ontwikkelingslanden en het toenemend aantal ethernetdiensten bij service providers ervoor dat de switches nog altijd in trek zijn. Maar het succes zou vooral te wijten zijn aan kleine bedrijven die hun switches upgraden voor ip-telefonie, veeleisende applicaties en andere mogelijkheden.

Gigabit ethernet is, vijf jaar nadat het beschikbaar kwam voor traditionele koperkabel-lans, nog niet echt doorgebroken op de desktop, stelt het onderzoeksbureau. In het vierde kwartaal werden 105 miljoen fast ethernetpoorten verkocht, tegenover 15,4 miljoen gigabit ethernetpoorten. Iets minder dan de helft van de gigabitpoorten wordt voor desktops gebruikt, zo schat Dell'Oro.

Alleen grote bedrijven lijken gigabit ethernet te hebben omarmd. Dat heeft voor een deel te maken met het prijsverschil, aldus Dell'Oro. De investering zou voor bedrijven met modulaire switches veel lager liggen dan voor kleine bedrijven, die vaak fixed switches gebruiken.