De lancering van de Gamecube op de Amerikaanse markt is met twee weken uitgesteld. De spelletjescomputer ligt nu op 18 november in de winkels. Tien dagen eerder lanceert Microsoft zijn eigen gameconsole: de Xbox. In Japan is de lancering op 14 november. De Gamecube zal in Europa begin 2002 verkrijgbaar zijn. De uitgestelde lancering van de Gamecube is een tegenslag voor Nintendo dat zijn product graag vóór de Xbox van Microsoft had aan willen bieden. Zoals het er nu naar uitziet is de kans groot dat er een grote concurrentieslag zal ontstaan tussen Microsoft en Nintendo. Analisten menen dat potentiële kopers van een nieuwe spelcomputer nu geneigd zijn eerder voor de Xbox te kiezen dan voor de Gamecube. De enige andere serieuze concurrent is de PlayStation 2 van Sony die al eerder uitkwam en een groot succes gebleken is. De grote concurrentie op deze markt was al eerder een reden voor Sega om zich terug te trekken. De productie van spelcomputers heeft het bedrijf stopgezet. In plaats daarvan concentreert Sega zich nu op het ontwikkelen van spellen.

Succes

De verlate lancering en de concurrentie met de Xbox is voor Nintendo geen reden om aan te nemen dat er minder apparaten verkocht zullen worden. Topman Atsushi Asad van Nintendo heeft er alle vertrouwen in dat de Gamecube een succes zal worden. "Het gaat nog niet helemaal goed in de wereld van de spelcomputers", zegt Asad. "De groei in de verkoop van de afgelopen jaren is vooral veroorzaakt door de grote vraag naar hardware. De software-verkopen nemen juist af. We hopen dat de Gamecube dit kan doorbreken en dat de vraag naar software weer toeneemt." Bij de lancering in de Verenigde Staten zijn een half miljoen apparaten beschikbaar. Tegen het eind van het jaar hoopt het bedrijf 1,4 miljoen spelcomputers op de Japanse markt verkocht te hebben en 1,1 miljoen op de Amerikaanse markt. De Gamecube is gebaseerd op een IBM PowerPC 'Gekko' processor die draait op een snelheid van 485 MHz. De spelcomputer is verder voorzien van 40 MB geheugen een drive waar schijfjes met een doorsnede van 8 cm ingestoken kunnen worden. Deze schijven zijn ontwikkeld door Matsushita (Panasonic) en hebben een opslagcapaciteit van 1,5 GB. Met de prijs voor de Gamecube gaat Nintendo onder de (Amerikaanse) prijs voor de PlayStation 2 zitten. De Gamecube gaat zo'n 500 gulden kosten, terwijl de PlayStation 2 voor 700 gulden verkocht wordt. Bij de lancering is de Gamecube alleen in het paars verkrijgbaar. Later worden daar oranje en zwart aan toegevoegd.

Spellen

Bij de lancering in Japan zullen drie spellen beschikbaar zijn: Luigi's Mansion, Wave Race Blue Storm (beide van Nintendo) en Super Monkey Ball (van Sega). Later dit jaar wordt daar nog een aantal andere spellen aan toegevoegd. Dat zijn onder meer Super Smash Brothers DX, FIFA 2002 Road to World Cup en Star Wars Rogue Leader: Rogue Squadron II. In Japan gaan de spellen 6.800 yen per stuk kosten (ongeveer 135 gulden). Tijdens een presentatie in Japan kwam Nintendo met een voorproefje van twee langverwachte spellen: Mario Sunshine en Legend of Zelda. De spellen zullen tegen het eind van dit jaar of begin volgend jaar uitgebracht worden.