De financiële nieuwswebsite The Street meldt dat Microsoft bij de lancering van Windows Phone 7 slechts 40.000 exemplaren van een toestel met dat mobiele platform heeft verkocht. Volgens een marktonderzoeksbureau dat de website aanhaalt wordt het nieuwe platform van Microsoft met dat aantal enorm overschaduwd door de concurrentie: Google activeert iedere dag 200.000 nieuwe Android-toestellen en voor de lancering van de iPhone 4 werden er liefst 600.000 toestellen besteld. Daarnaast komen er volgens Apple ook nog eens iedere dag 270.000 nieuwe iPhones bij.

100 miljoen dollar

Het lage aantal telefoons dat Microsoft verkocht heeft, zou extra hard aankomen door het vele geld dat het bedrijf uit Redmond tegen de lancering heeft aangegooid. Microsoft besteedde 100 miljoen dollar (meer dan 66 miljoen euro) aan de Amerikaanse lancering van Windows Phone 7 die maandag plaatsvond.

Bedrijfsstrateeg Michael Cote van de Cote Collaborative zegt dat Microsoft de lancering van het mobiele platform sowieso slecht gepland heeft: “Maandag is geen goede dag om iets te lanceren. Ze hebben er heel veel geld in gestoken, maar ze zijn het feit vergeten dat vrijdag en zaterdag de beste dagen zijn om iets te lanceren”.

'Geen doodgeboren kindje'

Daarnaast denkt Cote dat consumenten verward raken door het grote aanbod aan telefoons. Microsoft introduceerde in oktober al negen Windows Phone 7 telefoons. “Uit onze onderzoeken blijkt dat mensen in de telefoonwereld eigenlijk alleen willen kiezen uit product ‘A’ of ‘B’.”, zegt Cote, “bijvoorbeeld een telefoon met en één zonder toetsenbord”.

Analist Roger Entner van Nielsen denkt echter niet dat Windows Phone 7 een doodgeboren kindje is. “De wedstrijd is nog maar net begonnen. Niet ieder product piekt bij de start. De eerste Android telefoon (de T-Mobile G1) verkocht ook niet goed.” Volgens de analist zijn de kerstverkopen een betere test voor Windows Phone 7. Zeker als de producenten dan een prijsverlaging doorvoeren.

De constatering dat er nog weinig Windows Phone 7 toestellen verkocht zijn is opvallend. Vorige week werd namelijk nog bekend dat er een tekort aan toestellen met Windows Phone 7 was.