Tot nu toe werkte Payter, dat sinds vorig jaar een proef houdt met ruim duizend klanten in Rotterdam, alleen met een speciaal telefoontje met ingebouwde NFC-chip. NFC (Near Field Communication) maakt draadloze communicatie op enkele centimeters afstand van mobieltje naar betaalapparaten mogelijk. Nog maar een paar telefoonmoddellen, waaronder enkele van Nokia, hebben de NFC-chip ingebouwd.

Maar Payter komt nu ook met een 'tussenoplossing', meldt oprichter Brendon Carpenter: het plakken van een sticker met NFC-chip op mobieltje. De chipsticker stuurt zo draadloos een gebruikersnummer naar speciaal aangepaste pin-apparaten. Vervolgens checkt het apparaat online in de Payter-systemen het tegoed van die klant en kan hij via mobiel internet op zijn mobieltje in een speciale Payter-applicatie betalen door intoetsen van een pincode. De NFC-chip wordt niet voor beveiliging gebruikt, alleen voor het draadloos doorgeven van de klantcode.

Winkels

De Payter-applicatie in Java werkt op de meeste mobieltjes, zegt Brendon Carpenter van Payter. "We willen volgend jaar zeker 100.000 gebruikers hebben." De Payter-stickers zullen te koop zijn bij telefoonwinkels. Carpenter noemt T For Telecom en BelCompany. Zij moeten zich eerst online registreren en opwaarderen voordat ze kunnen beginnen met betalen.

Naast de stickers wil Payter ook enkele duizenden NFC-mobieltjes van Nokia weggeven. Over een jaar wil het bedrijf samen met pinleverancier CCV duizenden winkels hebben aangesloten op het Payternetwerk, waaronder vestigingen van Albert Heijn en Leonidas. De pinautomaten krijgen een speciale Payterknop.

Pin-apparaten vervangen

Voor het toevoegen van Payter aan pin-apparaten is het betaalbedrijf een samenwerking met PIN-leverancier CCV aangegaan. CCV is samen met Equens een van de twee bedrijven die pin-transacties afhandelen in Nederland. Als winkeliers nieuwe pin-apparaten kopen, krijgen ze direct Payter als betaalmethode erbij.

De komende jaren moeten de meeste pin-apparaten in Nederland worden vervangen door de komst van de EMV-chip op betaalpassen. Die vervangingsoperatie komt Payter goed uit, erkent Carpenter.

Kortingsbonnen

Het bedrijf breidt vanaf augustus uit naar de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Arnhem. Daarna volgt de landelijke uitrol. Het blijft niet bij betalen in winkels. Payter werkt ook al samen met parkeerbedrijven en horecagelegenheden. Daarnaast biedt Payter winkels aan kortingsbonnen via de mobiele applicatie aan te bieden. Gebruikers kunnen die vanaf hun mobiel verzilveren. Ook verkoop van tickets en betalen na het bekijken van filmpjes wordt mogelijk.

Payter kost ondernemers 10 cent per transactie. Opwaarderen kost gebruikers 20 cent per keer. Het maximumbedrag is 150 euro. Carpenter zegt ook te onderhandelen met enkele grote retailketens. "De namen mag ik nog niet noemen." Ook heeft hij gesprekken met banken.

Investeerder in Payter is de Borghols Groep. Na Nederland wil Payter betalen per mobieltje uitrollen in onder meer Rusland, Midden-Oosten en Verre Oosten.