De storing bij Tele2 deed zich voor in de vaste telefonielijnen en was volgens een woordvoerder redelijk snel opgelost. “Maar doordat het netwerk stapsgewijs weer moest worden opgestart om piekbelasting te voorkomen, hebben sommige klanten daar nog wat langer last van gehad", zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van Tele2. Hij schat in dat de totale overlast een uur heeft geduurd.

Dat was in ieder geval genoeg om het landelijke politienummer 0900-8844 in sommige delen van Nederland volledig onderuit te halen. Onder meer in Brabant, Zuid-Holland en Twente was de politie onbereikbaar.

Ook hulpdiensten onbereikbaar

Naast politiekorpsen konden ook hulpdiensten als de brandweer niet worden bereikt. Enkele gemeenten waarschuwden hun burgers via onder meer twitter dat zij door de storing bij Tele2 niet meer bereikbaar waren.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond schaalde zelfs even op in waakzaamheid nadat ook nog eens het communicatiesysteem P2000 van de alarmdiensten er uit lag. Die storing was sneller opgelost dan de telefoonstoring.

Update 16.12: Het landelijke politienummer kent geen backup in geval van storingen, zegt woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschefs. "Als Tele2 storing heeft houdt het even op." Er is wel een 'buddysysteem' waarbij korpsen elkaars telefoontjes aannemen als er een storing is, maar anders dan 112 is er geen andere noodvoorziening. "Het gaat ook om niet spoedeisende zaken, dus mensen zullen dan of online aangifte kunnen doen, of later terugbellen."