Tussen 6.30 en 7.51 uur was er storing in het pinsysteem. De problemen ontstonden bij het afronden van het onderhoud. Een "beperkt, maar substantieel" deel van de landelijke betaalautomaten functioneerde in die periode niet, meldt transactieverwerker Equens. Volgens een woordvoerder ondervonden vooral tankstations en NS-stations hinder van de storing. De meeste winkels waren gedurende de storing nog gesloten. De NS heeft het over betaalproblemen tussen 7.00 en 7.45 uur. Reizigers konden gedurende die tijd alleen met contant geld of met de chipknip betalen.

X.25-protocol

De storing betreft volgens Equens niet alle betaalautomaten in Nederland, maar alleen om automaten die voor het opzetten van een verbinding gebruikmaken van het X.25-protocol, en die contact leggen via draadloze- en vaste telefonienetwerken. "Die apparaten zochten contact met het Equens-domein, maar zonder verbinding kwam er niks aan. Niks wordt goedgekeurd, niks wordt afgekeurd. Er ging even niks de pijpleiding in."

De storing is uitzonderlijk, zegt de woordvoerder. "We hebben ons de verplichting opgelegd om 99,98 procent van de tijd beschikbaar te zijn voor de markt. Dat halen we altijd, de afgelopen jaren vaak zelfs 100 procent. Maar onderhoudswerk is techniek en mensenwerk, en dat kan wel eens fout gaan." De woordvoerder benadrukt dat het onderhoud altijd 's nachts plaatsvindt, als het rustig is op de betalingsmarkt. De huidige problemen begonnen pas na de onderhoudswerkzaamheden, "bij het teruggaan naar de normale situatie".