In de VS gaat webgrootgrutter Amazon de MacBook Air pas vanaf 16 maart leveren, weken na de officiële introductie. Winkelketen One Best Guy krijgt mondjesmaat geleverd. Zelfs veel Amerikaanse Apple Stores moeten nee verkopen, inclusief de grootste Apple Store aan Fifth Avenue in Manhattan. In Londen hetzelfde verhaal.

Ook in Nederland kampen winkels met tekorten. "Dit is toch wel een beetje het beeld wat we altijd zien bij een introductie van een nieuw Apple product," zegt Tom Verdouw van MacHouse, de grootste onafhankelijke verkoper van Apple producten. "We krijgen er altijd te weinig. Dat was twintig jaar geleden wel anders."

Internet voorrang

MacHouse loopt achter met orders. De Solid State versie die Apple beloofde is nog helemaal niet gearriveerd. Volgens Verdouw is Apple Nederland meestal iets te timide met de verkoopverwachtingen naar het hoofdkantoor.

Een woordvoerder van A-Mac Amersfoort ziet weinig verschil met andere introducties. "Apple levert altijd kleine hoeveelheden na een introductie."

Dingbats in Enschede heeft nog helemaal geen MacBook Airs binnen, "terwijl we andere nieuwe MacBooks al wel hebben."

Het is volgens de leveranciers geen geheim dat de Apple Store op internet voorrang krijgt, maar ook daar kan niet meteen geleverd worden: 5 tot 7 dagen.

Overstappers

Volgens Verdouw is de belangstelling voor de MacBook Air in ieder geval groot. "Het feit dat je er ook Windows op kunt installeren, heeft de aandacht van notebookgebruikers getrokken. Die ruilen hun Vaio liever om voor een MacBook."

Maar volgens Into Mac! uit Urk ("Heeft u er ook zo'n hekel aan om te moeten wachten totdat uw nieuwe Apple product ook in Nederland beschikbaar is? Into Mac! reist de wereld af voor de nieuwste en leukste producten en brengt deze naar Nederland.") is de animo voor de MacBook Air nihil. "Ik heb er niet veel van gemerkt."

Woordvoerder Juriaan Bosman van Apple is zich niet bewust van leverproblemen. "We maken wel vaker mee dat de vraag groter is dan het aanbod."