De arrestatie vond eind juli plaats op het Southwark-metrostation. In een artikel in The Guardian doet de opgepakte man, David Mery, verslag van de kafkaëske gebeurtenissen. Mery vreest dat computer- en telecomfreaks het slachtoffer kunnen worden van de jacht op terroristen.

De politie besloot Mery te arresteren omdat hij zich verdacht zou gedragen. Behalve zijn rugtas met laptop, zorgde ook zijn 'te warme' regenjas voor opgetrokken wenkbrauwen bij de politie.

Bij het binnenlopen van het station checkte Mery of hij berichten op zijn mobiele telefoon had. Zo vermeed hij volgens de politie oogcontact met de dienstdoende bewakers. Eenmaal op het perron haalde Mery een papier (een print van een Wikipedia-artikel) uit zijn jas.

Voor de politie was Mery's 'verdachte' gedrag voldoende reden om hem te arresteren. Het metrostation werd ontruimd en een deel van de metrodienst werd opgeschort.

Bij een huiszoeking bij Mery werden diverse mobiele telefoons, een oude laptop, een computer uit de jaren negentig, een gps-ontvanger en diverse andere elektronica in beslaggenomen.

"Hoeveel andere mensen worden ten onrechte gearresteerd?", zo vraagt Mery zich af. "En hoeveel van hen zijn computer- en telecom-enthousiastelingen, die goed in het profiel van de politie passen?"

Ook het weblog BoingBoing velt een vernietigend oordeel over de behandeling van Mery. "Dit is geen antiterreuronderzoek, dit is diefstal."