Lenovo heeft een missie, zo maakte CEO Yang Yuanqing twee weken geleden bekend. Dat is het voorbijstreven van Apple en Samsung. Hoewel dat grote woorden lijken, gaat het de goede kant op de Chinese fabrikant. De laatste kwartaalcijfers brekend records, terwijl het bedrijf met de overnames van Motorola Mobility en de serverdivisie van IBM strategisch sterker wordt en alsmaar groeit.

Nog altijd marktleider

Lenovo verkocht een recordaantal van 32,6 miljoen apparaten. Daarmee passeert de rijzende ster voor het eerst de 10 miljard dollar omzet binnen één kwartaal, een groei van 15 procent vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Ondertussen is het bedrijf ook mondiaal pc-marktleider (18,5 procent marktaandeel) voor alweer het derde kwartaal op rij. Dit nadat HP van de troon werd gestoten in 2013.

Lees ook:

Lenovo: we maken gehakt van Apple en Samsung Rijzende ster Lenovo bejubelt Windows 8.1

Laptops blijven dan ook de grootste cash cow voor Lenovo. Met een indrukwekkende omzet van 5,4 miljard dollar dragen ze bij aan 50 procent van de omzet. Dit ondanks dat er 6,3 procent minder laptops zijn verscheept door de hele industrie.

Qua aantallen wint de gecombineerde verkoop van mobiele apparaten (17,3 miljoen stuks) het van de pc's (15,3 miljoen). Dit onder meer dankzij een record aantal verkochte tablets, aangejaagd door de nieuwe Yoga-tablet.

Overnames eerste prioriteit

CEO Yang Yuanqing is in zijn nopjes: "Lenovo heeft buitengewoon gepresteerd het afgelopen kwartaal, met zowel een recordomzet als een recordwinst. Daarbij passen de Motorola en IBM-server overnames perfect in onze PC Plus-strategie. De wettelijke goedkeuringen van deze overnames zijn nu onze eerste prioriteit. Ik ben ervan overtuigd dat deze bedrijven snel zullen bijdragen aan onze duurzame groei."