In sommige gevallen is de stof die vrijkomt uit laserprinters net zo schadelijk voor de gezondheid als wanneer iemand in de ruimte rookt.

Onderzoekers van de Australische Queensland University of Technology hebben de uitstoot van fijnstof van 62 laserprinters gemeten, waaronder printers van Canon, HP en Ricoh. Bij het printen komt er fijne zwarte poeder uit de toner in de lucht vrij die ingeademd wordt door kantoorpersoneel.

Tijdens kantooruren vervijfvoudigt de hoeveelheid fijnstof in kantooromgevingen. De printers blijken vooral fijnstof uit te stoten als de tonercartridge net vernieuwd is en als er foto's of grafieken worden geprint.

"Ruim een kwart van de geteste printers (17 stuks) produceerden zelfs veel fijnstof in de lucht. Eén van die printers slaagde erin om zoveel fijnstof uit te stoten dat de luchtkwaliteit vergelijkbaar was met die waarin gerookt wordt", aldus onderzoekster Lidia Morawska.

Volgens Morawska vormen de printers een serieus gezondheidsrisico omdat de stof die ze uitstoten zo fijn is en makkelijk ingeademd kan worden. Dit kan leiden tot klachten over irritatie, serieuze hartproblemen en kanker. Deze verschijnselen worden vaak ook aangeduid met de term 'tonerziekte'.

Morawska raadt kantoormedewerkers aan om kamers en kantoren waar laserprinters staan goed te ventileren.

Het onderzoek van de Australische universiteit wordt woensdag gepubliceerd in de online editie van de wetenschappelijke uitgave Environmental Science & Technology.