Draadloos opladen bestaat met inductietechnologie, maar daarbij moet het oplaadelement zich in een nauw magnetisch veld bevinden, meestal uitgestraald via een oplaadmap. Opladen op afstand komt een stap dichterbij, dankzij onderzoek van de University of Washington. Een dunne laserstraal moet mobiele apparaten aan de andere kant van een ruimte kunnen voorzien van energie.

Stroom op 15m afstand

De Amerikaanse universiteit heeft geëxperimenteerd met een futuristisch idee om computers op een dag te kunnen laten draaien zonder stekkers en draden - voor zowel data als energie. Het systeem werkt tot een afstand van ongeveer 15 meter en detecteert apparaten met onhoorbare akoestische signalen. Het stuurt dan een korte stoot van energie ernaartoe en doet dat veilig, zodat het wellicht schaalbaar is voor het gebruik met computers.

Tel daarbij op dat 5G de eerste stap is om draadloos overal voor in te zetten omdat netwerken van de nabije toekomst onbekabeld zijn en dit nieuws is extra interessant, omdat ook data-overdracht met deze techniek mogelijk is. De uitdaging is dat lasers gevaarlijk zijn voor mensen: iemand mag niet in het pad van de laser lopen. De universiteit denkt daarvoor een oplossing te hebben.

"De laserzender beëindigt de straal voordat iemand in het pad ervan loopt", vertelt Shyam Gollakotam, een van de ontwikkelaars en een professor aan de faculteit Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering van de universiteit.

Beschermende stralen om hoofdstraal

De groep ontwikkelde een 'rapid-response safety mechanism' dat dit bereikt. Er worden naast de stroomvoorziende laserstraal ook beschermende stralen op lage energie meegezonden die ervoor zorgen dat bij onderbreking de hoofdstraal wordt afgesloten voor er een ongeluk gebeurt. Volgens de onderzoekers is dat zo onmiddellijk dat er geen kans is op verwonding.

"De beschermende stralen zijn in staat om sneller te reageren dan onze snelste bewegingen, omdat deze met de zender communiceren op lichtsnelheid", legt Gollakota uit. Een menselijk lichaam zou in de ruimte een snelheid moeten bereiken van 158 kilometer per uur voordat er problemen zouden kunnen optreden.

Draadloze toekomst

Potentieel kunnen zelfs mobiele apparaten voorzien worden van stroom op een snelheid die vergelijkbaar is als wat we nu bereiken met een usb-kabel. Voeg daar data aan toe, wat ook wordt afgeleverd met lasers, en de toekomst van apparaten waar geen kabeltje meer aan te pas komt begint te gloren.