Naast de grote labels zijn er ook duizenden onafhankelijke artiesten terug te vinden, meldt Richard Jones op het Last.fm blog. De dienst is voorlopig uitsluitend beschikbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittanni├ź en Duitsland. Aan toegang voor andere landen wordt gewerkt.

Gebruikers mogen elk liedje maximaal driemaal beluisteren. Daarna krijgt de gebruiker een abonnement aangeboden of kan het tegen betaling downloaden. Voorheen was het mogelijk de eerste dertig seconden van een nummer te draaien, of hele nummers te luisteren via een geaggregeerd radiostation. Het hele nummer gratis on demand luisteren was niet mogelijk.

Quincy Smith, hoofd Interactiviteit bij CBS, zei tijdens een persconferentie dat er gekeken wordt of het mogelijk is de muziek meer dan drie keer aan te bieden. Het Amerikaanse Mediaconglomeraat CBS kocht Last.fm begin 2007.

Abonnees kunnen albums en nummers ongelimiteerd draaien. De onderneming heeft nog geen abonnementskosten bekendgemaakt.

Advertenties

Artiesten worden betaald uit advertentie-opbrengsten. en ontvangen een bijdrage per afgespeeld nummer. Dat geldt niet alleen voor de grote labels maar ook voor beginnende bandjes, labels en wannabe sterren. Zij kunnen eigen muziek direct naar de site uploaden.

Niet de eerste

Last.fm is niet de eerste die gratis muziek van grote labels gaat streamen. Bij het sociale muzieknetwerk Imeem is het al een tijd mogelijk om nummers gratis af te spelen. Bij deze site heeft bovendien geen restricties en platen kunnen er ongelimiteerd beluisterd worden. Bovendien biedt het video's die gebruikers kunnen embedden op blogs of sociale netwerksites zoals MySpace.

Video

Voor de presentatie was er speculatie dat Last.fm met videonieuws zou komen. Het bedrijf is namelijk eigenaar van het domein Last.tv en kondigde vorig jaar aan videocontent van de grote platenlabels te gaan gebruiken. "Dat gaat zeker nog gebeuren", was het korte commentaar van Felix Miller, een van de oprichters van Last.fm. Op dit moment vertoont de site al filmpjes van YouTube en gebruikers.

Populair

Het Britse Last.fm is in 2002 opgericht en is met meer dan twintig miljoen gebruikers het grootste sociale muziekplatform ter wereld. Imeem telt ongeveer 19 miljoen gebruikers.

Met de zogenaamde 'audioscrobbler' maakt Last.fm een gedetailleerd profiel van de muzieksvoorkeuren van een gebruiker. Dat stelt de dienst in staat een radiostation te genereren gericht op de persoonlijke muzieksmaak van de gebruiker.