<p/>Bij Lastminute.com kan de bezoeker terecht voor het boeken van vakanties, vluchten en hotels. Maar er is meer dan dat. Bij de site kunnen ook diverse producten worden besteld zoals concerttickets en cadeautjes.

Dergelijke diensten worden voor Lastminute.com steeds belangrijker, zo heeft de praktijk in Engeland uitgewezen. In het tweede kwartaal van 2000 waren producten en diensten anders dan het aan reizen gerelateerde aanbod goed voor 43 procent van de omzet. In Engeland is Lastminute.com naar eigen zeggen na Amazon de drukst bezochte site, met ruim 700.000 unieke bezoekers per maand.

Het speerpunt blijft niettemin het aanbieden van reizen. "Reizen is een product bij uitstek om te verkopen via internet", zo zegt Alexandra Jankovich van Lastminute.com. "Kopers hoeven het niet te ruiken, te voelen of te passen. Er moet alleen goede informatie worden gegeven."

Lastminute.com is bepaald niet het eerste online reisbureau in ons land. De site zal moeten opboksen tegen onder meer Elmar, TravelUnie en het eveneens Engelse eBookers. Bovendien beginnen PCM en ATP binnenkort een gezamenlijke reisportal. Verder heeft EXT Internet Consultancy deze week – gelijktijdig met de vakantiebeurs in Utrecht – een nieuwe reisportal gelanceerd: Reizenportal.nl.

Lastminute.com ging in 1998 van start in Engeland. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden, Spanje en Australië. Hiermee is het het grootste online reisbureau in Europa.

Volgens het onderzoeksbureau Forrester zal de online reismarkt de komende drie jaar met 86 procent groeien. In 2005 zal naar verwachting 27 procent van alle reizen worden geboekt via internet. Nederlanders hebben het afgelopen jaar op internet voor 350 miljoen gulden aan reizen besteed, zo blijkt uit een onderzoek van Pro Active. Van alle internetgebruikers maakt 87 procent momenteel privé gebruik van het web bij het zoeken naar reisinformatie.<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>'Internet belangrijkste informatiebron over vakanties'</b> (20 december 2000)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>PCM begint samen met ATP Nederlandse reisportal</b> (15 november 2000)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Nederlandse Lastminute.com laat op zich wachten</b> (21 september 2000)<br/>