De recensies van de eerste toestellen niet al te juicend: multitouch-technologie ontbreekt, stylus-bediening is achterhaald, de interface is kaal en niet (genoeg) functiegericht, de aanpasbaarheid van de interface en menu's is onder de maat, enzovoorts. Gizmodo bespeurt in het nieuwe besturingssysteem niet alleen een gelijkenis met het oude Windows Mobile 6.1, maar zelfs met de antieke voorloper PocketPC 2002.

Ook de meegeleverde webbrowser, een flink herziene versie van Internet Explorer, krijgt kritiek. Opera is in de smartphonemarkt de grote speler en die positie lijkt niet bedreigd door de nieuwe IE Mobile. Telefoonfabrikant HTC heeft er dan ook voor gekozen om Opera Mobile voorgeïnstalleerd mee te leveren in zijn Windows Mobile 6.5-toestellen.

Windows Marketplace

Microsoft laat de naam Windows Mobile, gevolgd door het versienummer, nu vallen. Het voert een marketingcampagne om 'Windows Phone' te promoten.

Naast de smartphones met versie 6.5 van Windows Mobile maakt ook de app store voor Microsofts mobiele besturingssysteem zijn debuut. De Windows Marketplace for Mobile is aanvankelijk exclusief voor de nieuwe versie 6.5, maar moet later ook apps bieden voor versies 6.1 en 6.0.

246 apps

Het bedrijf meldt dat daar nu 246 apps staan. Product manager Greg Sullivan van Microsoft zegt dat er wereldwijd wel 20.000 apps beschikbaar zijn voor Windows Mobile. Het bescheiden aantal in Microsofts eigen webwinkel lijkt daarmee nog magerder. Het overtreft wel de slechte start van Palms app store, maar loopt erg achter op Apple.

Voor het downloaden van applicaties, ook de paar gratis apps, moet de gebruiker zijn ingelogd met een Windows Live-account. Het downloaden zelf gebeurt in de Marktplace-app, waarbij de gebruiker verder kan rondstruinen in die winkel. Het installeren gebeurt wel in de achtergrond, waarbij het gehele toestel dus valt te gebruiken. Sommige apps blijken na installatie zichzelf automatisch meteen te starten.

Backup

Naast de app store heeft Microsoft nog een andere online-dienst voor zijn smartphoneplatform. My Phone is een gratis synchronisatie- en backupdienst. Adresboeken, afspraken, sms-berichten, foto's en video's zijn allemaal te uploaden naar een beschermde website. Een 'premium'-uitvoering van My Phone biedt ook opsporingsmogelijkheden voor als een telefoon verloren of gestolen is, en de mogelijkheid de telefoon op afstand te blokkeren en de data erop te wissen.