Layar maakt een augmented reality browser voor smartphones waarbij verschillende lagen over de werkelijkheid heen worden gelegd. Het bedrijf werkt onder andere samen met Funda, Hyves, Tempo-Team en ING, die elk hun eigen, virtuele laag hebben.

De startup heeft via een investeringsronde meer dan 1 miljoen dollar binnen gehaald. Dit zegt ceo Raimo van der Klein tegen Venturebeat op de Symbian-conferentie SEE in Londen. Daar maakte Van der Klein ook bekend Layar uit te gaan brengen voor het Symbian-platform. Op dit moment zijn er applicaties voor Android en de iPhone.

Overspoeld door investeerders

Layar zegt "overspoeld door investeerders" te zijn. Het bedrijf kreeg tot nu toe 35 investeringsvoorstellen. Dat betekent niet dat er geen plek meer is voor extra investeerders, er is nog een kleine ruimte open. Wie de investeerders zijn wil Van der Klein niet kwijt.

Investeerders zien brood in Layar, maar er wordt nog geen geld verdiend met de applicatie. Dat is ook niet de primaire focus van de startup geweest. Eerst is er gewerkt aan het opbouwen van het platform. De open source applicatie heeft 800 ontwikkelaars die meehelpen met het bouwen van verschillende lagen.

Meer mobiele platforms

Layar wil uiteindelijk werken op alle mobiele platforms, maar andere grote spelers, zoals RIM en Microsoft, ondersteunen de technologische basisbenodigdheden voor het draaien van de applicatie nog niet. RIM biedt bijvoorbeeld geen ondersteuning voor kompastechnologie.