Dit project van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) valt samen met Layar 3.0. Die nieuwe versie van de Nederlandse augmented reality app voor Android en iPhone gaat vandaag live. Het NAi draagt een driedimensionale blik bij op gebouwen, straten en pleinen die er vroeger waren. En een driedimensionale blik op gebouwen, straten en pleinen die gepland of in aanbouw zijn. Dit wordt vanmiddag onthuld en gedemonstreerd in Rotterdam.

Grootschalig 3D

"Architectuur leent zich erg goed voor 3D augmented reality op je smartphone", vertelt projectleider Ferry Piekart van het NAi aan Webwereld. "Ons project valt inderdaad samen met Layar 3.0, waarin 3D is opgenomen. Dit is wel echt een NAi-project, maar we zijn een van de eersten die grootschalig 3D gaan gebruiken, en krijgen daarom veel support van Layar."

De leider van NAi's project voor augmented reality vertelt dat deze nieuwe technologie voor mobiele telefoons soms wat retro aanvoelt. "Het is wel grappig, want het hele project voelt een beetje aan als internet van 15 jaar geleden. Bandbreedte is opeens weer een issue, en ook processorkracht."

"3D-modellen moeten zo min mogelijk polygonen bevatten, anders trekken iPhones en Google Android-telefoons het slecht. Het voelt weer een beetje als de tijd waarin je jpg'jes zo klein mogelijk maakte, en schone html niet alleen een kunst maar ook een noodzaak was." De 3D-laag van het architectuurinstituut gebruikt de in juli opengestelde api van Layar.

Meerdere platformen

Het NAi-project is nu voorbehouden aan de Nederlandse app voor augmented reality. "We werken nu alleen met Layar, en ik voorzie dat dat voorlopig ook wel zo blijft. Eerste prioriteit, ook voor Layar, is om op meerdere platformen te draaien. Zodra er bijvoorbeeld ook Symbian-telefoons komen die geschikt zijn voor augmented reality, dan willen we daar ook op."