Op Mobile World Congress in Barcelona maakte Layer bekend dat Sunstone Capital en Prime Technology Ventures gezamenlijk 2,5 miljoen euro steken in de Nederlandse augmented reality (AR) startup. In oktober 2009 haalde het bedrijf al een dikke miljoen euro investeringsgeld binnen.

Daarnaast heeft het bedrijf een distributiedeal getekend met een van de drie grootste telefoonfabrikanten. De drie grootste fabrikanten zijn Nokia, Sasmung en LG. Onduidelijk blijft of het om een van die drie bedrijven gaat. Het gaat in ieder geval om telefoons mét kompas, gps en videocamera, zonder deze functies kan Layar niet gebruikt worden.

Naam fabrikant nog niet bekend

Maarten Lens-FitzGerald, medeoprichter van Layar: "De fabrikant wil de Layar-integratie per land bekend maken. Dus wij hebben afgesproken de naam van de partner nog niet te noemen. Maar het is vooral een fabrikant."

Lens-FitzGerald: "Voor ons is de deal erg belangrijk. Hiermee kunnen we miljoenen nieuwe mensen bereiken. Dan gaan ook meer mensen Layars maken, en gaat het vliegwiel draaien."

Layar-app store

Het Nederlandse bedrijf had meer nieuws in Barcelona. Er komt vanaf maart 2010 een soort van app store. Externe partijen kunnen vanaf dat moment gratis en betaalde content via het Layar-platform aanbieden. Via dat platform ingediende lagen (Layars) kunnen dan tegelijk op meerdere smartphonesystemen worden aangeboden.

Layar maakt het mogelijk informatie te ontvangen over plekken in de fysieke omgeving van de gebruiker via de videocamera in de telefoon. De app koppelt de plaatsbepaling en het kompas in smartphones aan een databank met gps-locaties. Als de gebruiker het toestel door de ruimte beweegt veranderen de punten op de weergegeven horizon mee.

Crashes

Sinds de introductie in juni 2009 is Layar snel in populariteit gestegen. Op dit moment heeft Layar naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen gebruikers en zijn er 375 Layar-toepassingen. Eind 2009 haalde Layar zijn nieuwe iPhone-app uit de App Store na klachten over crashes. Layar verwacht de iPhone-app eind deze maand weer in te dienen in de App Store.

Update: Nu met toelichting van Maarten Lens-FitzGerald, medeoprichter van Layar.