Layar haalt de 10 miljoen binnen via een tweede investeringsronde, waar Intel Capital en eerdere investeerders aan hebben meegedaan. Het geld zal Layar gebruiken om verder te groeien en meer nuttige contenttoepassingen voor augmented reality te creëren.

Externe developers

Augmented reality (AR) is een extra visuele informatielaag die over live videobeelden van de fysieke omgeving wordt gelegd. In de praktijk ziet de gebruiker de omgeving op het scherm van de mobiel (via de camera) en wordt er op dat scherm allerhande informatie toegevoegd, zoals de locatie van bedrijven of personen.

Daarnaast gaat Layar nog intensiever samenwerken met externe developers. Het Nederlandse bedrijf biedt namelijk een platform waarop derden hun AR-app kunnen draaien. Volgens Layar is augmented reality behoorlijk ‘disruptive’; een revolutionaire technologie die het mobiele landschap op z’n kop zet en zich snel ontwikkelt tot nieuw massamedium.

Richting Google Goggles

Raimo van der Klein, ceo van Layar belooft verder het concept van Layar ook om te draaien: naast een extra laag óver de omgeving heen wordt er ook automatisch zinvolle informatie úit de camerabeelden gehaald. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de app Google Goggles, die streepjescodes, logo's en teksten herkent en het web 'binnentrekt'. Deze beeldherkenning wordt computer vision genoemd.

In februari dit jaar kreeg de startup 2,5 miljoen euro groeigeld van twee Europese investeerders: Sunstone Capital en Prime Technology Ventures. In oktober 2009 haalde het bedrijf al ruim een miljoen euro investeringsgeld binnen. In juni sloot het belangrijke deals met onder meer Samsung en LG, die Layar op hun smartphones voorinstalleren. Layar is beschikbaar op de iPhone, Android-smartphones, en Bada-toestellen.

Westwaarts naar de Valley

Inmiddels werken er 40 mensen bij het Amsterdamse bedrijf. Layar zal met het verse kapitaal de grote plas oversteken naar het beloofde techland: Silicon Valley. Dat kantoor in San Francisco wordt echter een dependance, de Amsterdamse vestiging blijft.