De Nederlandse augmented reality-applicatie Layar integreert live het internet met de fysieke omgeving via een mobiele telefoon. Zo is te zien welke huizen te huur zijn en waar geldautomaten zijn. Layar legt verschillende lagen over het camerabeeld van de fysieke omgeving. Daarvoor werkt producent SPRXmobile onder andere samen met Funda, Hyves, Tempo-Team en ING. De applicatie voegt zo virtuele lagen live toe aan de omgeving. Layar is voorlopig alleen te gebruiken op een G1 of een HTC Magic.

Bij de presentatie van de dienst maakte SPRXmobile, het bedrijf achter Layar, bekend dat de dienst voorlopig alleen in Nederland te gebruiken is. Nu kondigen de makers aan een beperkte api beschikbaar te stellen voor developers. In eerste instantie gaat het om 50 ontwikkelaars die toegang krijgen tot de api-omgeving, in de toekomst worden dat er meer.

Selectie

Layar gaat een selectie maken uit de aanmeldingen. De api geeft ze toestemming om een compleet eigen laag te maken voor de applicatie. Het is ook mogelijk om de merknaam in de laag te verwerken, eigen iconen aan de applicatie toe te voegen en bepaalde acties, zoals een url openen of een nummer bellen, in te bouwen. In augustus wil Layar een developersconferentie houden in Amsterdam

Layar claimt de eerste 'augmented reality browser' ter wereld te zijn. Er bestaan echter ook andere diensten die vergelijkbare mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld Wikitude, een dienst die gebruikt wordt als een 'augmented reisgids'. Venturebeat publiceerde onlangs een overzicht van verschillende augmented reality browsers.