Dat heeft Layars cto Dirk Groten vrijdagavond gemeld in een blogbericht. Van Layar verscheen vorige week versie 3.0, die ondersteuning voor 3D-objecten toevoegt. "Na een stortvloed van klachten over crashes, hebben we besloten de app uit de App Store te halen. Sorry, sorry, sorry", schrijft Groten.

'Niet te reproduceren'

Waar de fout precies zit, weet het bedrijf nog niet. Layar had ook al bij de eerste release van zijn iPhone-app problemen. "Maar doordat de applicatie inmiddels goed werkte bij 80 procent van de gebruikers, besloten we door te gaan met versie drie, alvorens de hele app om te bouwen." Bij interne tests doken de crashproblemen niet op. "We kunnen de crashes die gebruikers melden zelf nog steeds niet reproduceren", bekent Groten.

Layar maakt het mogelijk informatie te ontvangen over plekken in de fysieke omgeving van de gebruiker via het beeld van de camera in de telefoon. De app koppelt de plaatsbepaling en het kompas in smartphones aan een databank met gps-locaties. Verandert de gebruiker de richting van zijn toestel, dan veranderen de punten op de weergegeven horizon mee. Naast een iPhone-app heeft Layer ook een programma voor Google Android. De Android-versie werkt overigens wel naar behoren.

Informatielagen

Layar biedt toegang tot talloze informatielagen met aan locatie gekoppelde data. Die lagen zijn afkomstig van onder meer Wikipedia, FourSquare, Funda, Flickr, Hyves, Tempo Team en De Telefoongids.

Ook zijn geldautomaten van de meeste Nederlandse banken via de app te vinden. Onlangs is het Nederlandse Architectuurinstituut begonnen met het aanbieden van een laag in Layar waarmee in 3D bijzondere gebouwen in Rotterdam te zien zijn. Dat systeem moet uiteindelijk meer steden in Nederland omvatten.