Met de opkomst van LCD in de computerindustrie is de grootte van computerschermen in een rap tempo toegenomen. Handig voor wie graag een groot scherm voor z'n neus wil hebben, maar een ramp voor mensen die last hebben van kleurenblindheid. Zij hebben namelijk grote moeite om kleurvlakken van elkaar te onderscheiden, met name in de kleurstellingen rood, groen en geel. De Eizo FlexScan SX2461W-U moet deze gebruikers helpen om toch op een prettige manier met de computer te kunnen werken.

Ander kleurpalet

Om dit te bewerkstelligen maakt het scherm gebruik van Color Universal Design-technologie. Dit houdt in dat er op het beeldscherm een ander kleurpalet wordt getoond, met kleuren die wel onderscheiden kunnen worden door iemand die kleurenblind is. Ook moeten aangepaste vormen een extra houvast bieden. Hoewel het scherm speciaal is ontwikkeld voor kleurenblindheid, kunnen gebruikers die hier geen last van hebben het scherm ook gebruiken. Door een ander profiel te kiezen functioneert de FlexScan SX2461W-U als ieder ander beeldscherm.

200 miljoen kleurenblinden

De komst van een speciaal beeldscherm als dit is een absolute noodzaak, volgens The Color Universal Design Organization, belangenbehartiger van kleurenblinden in de Verenigde Staten en Europa. Volgens de organisatie ziet één op de twaalf mannen kleuren niet zoals ze daadwerkelijk zijn. Bij vrouwen ligt dat aantal lager, één op de tweehonderd vrouwen heeft last van een afwijkende kleurperceptie. In totaal is er bij zo'n 200 miljoen mensen over de hele wereld kleurenblindheid vastgesteld.

Het beeldscherm komt in December op de markt en zal rond de 1300 dollar gaan kosten.