Leaseweb tekent hoger beroep aan, omdat het van mening blijft dat het eerdere vonnis van de voorzieningenrechter 'een onaanvaardbare en ongerechtvaardigde aantasting is van de uitingsvrijheid die inherent is aan het internet', zo meldt advocatenkantoor Van der Goen, dat Leaseweb vertegenwoordigt.

Leaseweb benadrukt overigens dat het Bittorrentsite Demonoid.com, waarvoor deze week een dagvaarding ontving van Brein niet offline heeft gehaald. "Leaseweb heeft geen contact gehad met de verantwoordelijke achter deze website", zo laat het advocatenkantoor weten.

"Het enige dat Leaseweb probeert te bereiken is dat Brein zorgvuldiger en beter gedocumenteerd haar verzoeken tot het onbereikbaar maken van websites en het verstrekken van naw-gegevens onderbouwt", licht het advocatenkantoor het hoger beroep toe.

Het advocatenkantoor stelt dat 'als de betrokken uitspraak in stand zou blijven de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de uitingsvrijheid via internet niet meer zou zijn dan een wassen neus'.

Kansloze zaak

Brein-directeur Tim Kuik noemt een hoger beroep 'een kansloze zaak'. "De advocaat van Leaseweb vindt het vonnis niet onderbouwd. Dat zijn wel heel veel pagina's van 'niet onderbouwd' dan", reageert Kuik tegenover Webwereld.

Volgens Brein is het vonnis in lijn met eerdere uitspraken en is het duidelijk dat op Bittorrentsite Everlasting onmiskenbaar onrechtmatig gehandeld wordt. "Onze meldingen zijn onderbouwd, wij beschrijven wat er op zo'n site gebeurt en geven daar ook voorbeelden van."

Volgens Kuik speelt een 'economisch belang' een grote rol in het verzet van Leaseweb. "Er staan nogal wat van dit soort sites bij ze en daar moet ook voor betaald worden", aldus Kuik.

Kuik verklaart verder dat het illegaal aanbieden van bestanden niets te maken heeft met privacy en uitingsvrijheid, zoals door Leaseweb gesuggereerd wordt.

"Als Leaseweb zichzelf een verantwoordelijke hostingprovider vindt, moeten ze zich ook eens verantwoordelijk gaan gedragen. Het zou ze goed staan als ze iets aan hun illegale klanten zouden doen", aldus Kuik.