Dit heeft een rechter in Amsterdam vrijdag geoordeeld in een kort geding. Leaseweb weigerde in eerste instantie om de identiteit van zijn klant af te geven aan Brein. Leaseweb wordt nu gedwongen om Everlasting.nu af te sluiten, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag, met een maximum van 200.000 euro.

Everlasting en diens vermoedelijke voorganger Ladytorrent waren eerder al door Brein gesommeerd. Ladytorrent werd in het voorjaar van 2006 afgesloten nadat Brein contact had opgenomen met diens hosting provider, Pcextreme. Brein geeft aan dat Everlasting niet lang daarna het levenslicht zag. "Het ging hier om mensen die dezelfde schuilnamen gebruikten als bij Ladytorrent", zo stelt de stichting.

Brein noemt het opmerkelijk dat het uiterlijk van Everlasting na de dagvaarding werd veranderd en een oproep aan de gebruikers werd gedaan om 'op advies van de advocaat van Leaseweb' zoveel mogelijk materiaal dat niet is beschermd door copyright, zoals vakantiefoto's en zelfgemaakte recepten, toe te voegen.

Ook werd een rubriek met open-sourcesoftware toegevoegd en een 'disclaimer' geplaatst waarin onder meer werd gezegd dat rechthebbenden links naar inbreukmakende bestanden kunnen melden, aldus Brein. "Deze kunstgrepen weerhielden de rechter er niet van de site als kennelijk onrechtmatig te beoordelen."

Brein-directeur Tim Kuik zegt bijzonder blij te zijn met het vonnis tegen Leaseweb. "Leaseweb staat bij ons bekend als hosting provider van meerdere illegale sites. Zij weigeren mee te werken aan het verwijderen van zulke sites en de naam en adres van de eigenaars af te geven. De houding van Leaseweb tegenover de meldingen van Brein is onrechtmatig."