De Amsterdamse Internet Exchange wil een vestiging opzetten in de Verenigde Staten en vraagt zijn leden (diverse isp’s, internetbedrijven en andere internetknooppunten) om dat juridisch mogelijk te maken.

Tijdens een buitengewone ledenvergadering mogen de leden stemmen, maar omdat 80 procent van de leden uit het buitenland komt, plus omdat er een tijdsdruk op zit, wordt ditmaal alleen via het internet gestemd.. De deadline van de stemming is vannacht om 00.00 uur.

De uitbreiding naar de Verenigde Staten is controversieel. Volgens de bepalingen in de Amerikaanse antiterrorismewet Patriot Act mogen opsporingsdiensten in de VS data opvragen bij internetbedrijven die een vestiging hebben in de VS.

Verdeeldheid onder de leden

Het is zelfs mogelijk de data op te vragen bij vestigingen van een bedrijf die buiten de VS is gevestigd zolang dat op enigerlei wijze een (juridische) band heeft met de VS. Onder een deel van de leden is dan ook weerstand tegen het plan, een ander deel ziet wel mogelijkheden om de NSA en de FBI buiten de deur te houden.

Het stemmen is overigens vrij simpel, zo blijkt. Volgens de AMS-IX hoeven de leden na het inloggen op de landingspagina van een extern “onafhankelijk stemmingsbureau” slechts op een van twee knoppen te klikken: ja of nee.

Deadline nadert snel

"De reden dat nu de stemming plaatsvindt, is dat het Open-IX initiatief een verzoek heeft gedaan aan internet exchanges en datacenters om voor een aantal markten in de VS voorstellen in te dienen voor het opzetten van exchanges", zegt Pauline Hartsuiker van AMS-IX. "Daar zit een deadline aan vast. Daarom hebben we onze leden verzocht nu al te stemmen. En hebben we daarmee niet gewacht tot de fysieke general meeting in november."

Zo'n 80 procent van de leden is in het buitenland is gevestigd; het uitschrijven van een gebruikelijke fysieke ontmoeting zou te veel tijd kosten gezien de deadline. In de board van de AMS-IX zitten bijvoorbeeld bedrijven als Google en Akamai.