KPN verloor in het tweede kwartaal 291.000 'traditionele spraakaansluitingen'. Dat zijn er 60.000 minder dan in het eerste kwartaal. Een deel van deze mensen heeft een voip-abonnement bij KPN (Internetplusbellen) genomen. Het aantal klanten van deze dienst steeg in drie maanden tijd van 650.000 naar 733.000, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die KPN maandagmorgen heeft uitgebracht.

Volgens KPN is de voip-markt afgezwakt omdat het bedrijf minder nieuwe klanten van de dienst Internetplusbellen accepteert. Op dit moment worden niet meer dan 5.000 a 6.000 nieuwe klanten per week aangesloten.

KPN besloot eind vorig jaar tot een beperking van het aantal aanmeldingen omdat de aanwas te groot bleek om te kunnen verwerken. Daardoor steeg het aantal klachten over de dienst opvallend snel.

In het tweede kwartaal heeft KPN 20 miljoen euro uitgetrokken om de problemen bij de voip-dienst op te lossen. Het bedrijf gaat er vanuit dat deze kosten in het derde en vierde kwartaal niet meer nodig zijn.

Het verlies van aansluitingen zorgt ervoor dat de omzet uit de vaste spraakdiensten in een jaar tijd met 102 miljoen euro is gedaald. Deze daling is deels goedgemaakt door stijgende inkomsten bij de divisie KPN Mobiel en de internetdiensten.

Mobiel

Bij KPN Mobiel steeg de omzet met 6,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal abonnees bleef gelijk op 5,9 miljoen.

KPN rondde in juni de overnam van Tiscali af. Daarmee is het klantenbestand van KPN met 249.000 gegroeid. Het telecombedrijf laat weten dat het gebruik van Direct ADSL is toegenomen en dat daardoor het marktaandeel gelijk is gebleven op 41 procent. Samen met het aandeel van Tiscali komt het bedrijf aan een geschat marktaandeel van 45 procent op de retailmarkt.

TV

KPN kreeg er in het tweede kwartaal 41.000 tv-klanten bij. In totaal telde het bedrijf eind juni 337.000 Digitenne-abonnees.

KPN sloot het tweede kwartaal met een omzet van ruim 3 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 2,98 miljard euro. De stijging is vooral te danken aan buitenlandse activiteiten. De omzet in Nederland bleef nagenoeg gelijk op 2,12 miljard euro. Gedurende het eerste halfjaar daalde de omzet van de KPN Groep van 5,98 miljard euro tot bijna 5,94 miljard euro.

Het tweede kwartaal werd afgesloten met een winst voor belastingen en afschrijvingen (ebitda) van bijna 1,28 miljard euro. Dat is ongeveer gelijk aan de ebitda-winst van dezelfde periode in 2006.