De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar muziekwinkels die door de platenindustrie erkend worden als legale muziekwinkels. Deze muziekwinkels dragen een deel van de opbrengsten af aan de platenindustrie.

Music Store, Toost Music en Compuserve zijn de zwaarste overtreders, zij hebben zelfs in de algemene voorwaarden staan dat er geen garantie kan worden gegeven dat zaken die zij leveren geen inbreuk maken op aan derden toekomende rechten van intellectueel eigendom.

De Consumentenbond vergelijkt dit met een fietsenwinkel waar in de etalage een briefje hangt waarop staat dat er niet gegarandeerd kan worden dat er geen gestolen fietsen verkocht kunnen worden.

De drie geven tevens geen helderheid over de afspeelkwaliteit van de nummers en is het onduidelijk op welke apparaten de muziek af te spelen is. De consument komt hier pas achter als het nummer al betaald is. De Consumentenbond stelt dat dit strijdig is met de consumentenwetgeving.

Juridische veiligheidsklep

Tevens stelt de bond vast dat de wet persoonsgegevens wordt overtreden. Zo staat er op de site van de drie aanbieders dat persoonlijke gegevens niet zonder toestemming aan derden ter beschikken gesteld worden. In de algemene voorwaarden staat echter dat klanten de sites toestemming geven hun gegeven te gebruiken voor marketingdoeleinden en beschikbaar stellen aan 'partners en actiepartners'.

De Consumentenbond heeft de drie webwinkels een brief gestuurd met de eis om de sites zo spoedig mogelijk aan te passen.

Compuserve laat weten dat alle rechten op de muziek wel degelijk worden afgedragen aan de platenmaatschappijen. Volgens Gerard Overmars van Compuserve is de clausule in de algemene voorwaarden een 'juridische veiligheidsklep'.

Doorgeefluik

Overmars laat weten dat ze opereren onder een 'white label', zij dienen als doorgeefluik en hanteren net als Music Store en Toost de voorwaarden van Digital Media Power. Met betrekking tot de persoonsgegevens liet Compuserve weten dat deze om die reden niet in handen zijn van Compuserv, maar van Digital Media Power. "Als wij deze gegevens willen gebruiken, moeten wij ze eerst opvragen bij Digital Media Power, ik ga er vanuit dat zij hier secuur mee omgaan", aldus Overmars.

Digital Media Power en Compuserv laten weten om de algemene voorwaarden opnieuw te laten bekijken. Indien blijkt dat er inderdaad sprake is van onrechtmatigheden zullen deze aangepast worden.