Fraudeurs kopen massaal kaarten in om ze daarna illegaal op te laden en weer te verkopen, onder andere via Marktplaats. Webwereld schreef hier gisteren uitgebreid over. Onder meer bij RET-balies in Rotterdam werden honderden kaarten tegelijk verkocht, ze werden thuis opgewaardeerd tot 150 euro en voor 17,50 euro verkocht via het internet. RET wil met de nieuwe maatregel fraudeurs in de wielen te rijden, zo schrijft RTV Rijnmond.

TransLink Systems heeft aangifte gedaan van de 'grootschalige fraude' en Marktplaats gevraagd de gewraakte advertenties te verwijderen. Opvallend is dat het bedrijf altijd heeft beweerd dat de kans dat een dergelijke 'grootschalige fraude' zich zou voordoen onwaarschijnlijk was omdat de beloning afgezet tegen het risico te klein zou zijn. Hetzelfde bedrijf beweerde eerder dat er niet gefraudeerd zou worden met ov-chipkaarten omdat dit verboden is.

Al een half jaar fraude

Maar naar nu blijkt is de betrokken fraudeur en internetoplichter Leroy B. al meer dan een half jaar bezig met de handel in illegaal opgewaardeerde OV-chipkaarten. Klanten die zich gedupeerd voelen door deze Leroy B. hebben zich inmiddels gemeld bij de stichting Stop Internetoplichting.

De kaarten kunnen namelijk door TLS geblokkeerd worden. In het geval van de honderd kaarten die in één keer werden aangeschaft, is dat ook gedaan, zegt TLS. Dat betekent dat kopers van die kaart lelijk op hun neus kunnen kijken als zij willen inchecken.

TLS zegt verder inmiddels bezig te zijn met een nieuwe chip die veiliger moet zijn dan de huidige.